12.01.2022 14:47
для всіх
14555
    
  28 | 31  
 © Дано:

Вправа № 21

PlayВправа № 21

7 кл, фізика, Бар’яхтар, Довгий

Розв’язки задач з Вправи № 21 з підручника фізика 7 клас (В. Г. Бар’яхтар, Ф. Я. Божинова, С. О. Довгий, О. О. Кірюхіна). Подані відео-підказки до завдань (1, 2, 3, 4, 5, 8) допоможуть перевірити правильність виконання домашнього завдання.

Щоб отримати повний доступ до відповідей ГДЗ без обмежень спочатку підпишіться на youtube-канал "Дано:"

Підписатися на Дано

Пам’ятай, розв’язки з ГДЗ (Готові Домашні Завдання) треба використовувати лише як підказки.

Вправа № 21 до §21 «Тертя. Сила тертя»

1. Чи діє сила тертя на книжку, яка вільно лежить на горизонтальному столі?

Відповідь:

Ні. На книжку почне діяти сила тертя спокою лише при спробі її рухати.


2. Щоб відкрутити гайку, треба докласти зусиль. Чому гайка набагато легше відкручується, якщо гвинт, на який накручено гайку, змастити?

Відповідь:

Тому що сухе тертя ми перетворюємо на рідке тертя, яке менше від нього.


3. До бруска, розташованого на горизонтальній поверхні стола, за допомогою динамометра прикладають горизонтальну силу 3 Н. Брусок при цьому рухається рівномірно в напрямку дії сили.

а) Чому дорівнює сила тертя, що діє на брусок?

б) Як поводитиметься брусок і якою буде сила тертя, якщо динамометр показуватиме 2 Н?

Відповідь:

а) сила тертя рівна 3 Н, адже сили зрівноважені;

б) брусок зупиниться і сила тертя спокою становитиме 2 Н.


4. Намагаючись зрушити з місця шафу, до неї прикладають горизонтальну силу, що поступово збільшується. Шафа почала рухатися, коли сила досягла 175 Н.

а) Як змінювалася сила тертя між шафою та підлогою?

б) Що відбуватиметься, якщо силу збільшувати ще?

в) Яким є коефіцієнт тертя ковзання між шафою та підлогою, якщо маса шафи становить 70 кг?

Відповідь:

а) сила тертя збільшувалася від 0 поки не набрала значення трохи більшого за 175 Н, потім врешті шафа почала рухатися рівномірно і сила тертя ковзання досягла значення 175 Н;

б) при збільшенні сили тяги, сила тертя не буде збільшуватися, але тіло почне збільшувати швидкість свого руху;

в) розв’язок на відео.

PlayVideo YouTube

5. За допомогою пружини жорсткістю 96 Н/м брусок масою 2,4 кг рівномірно тягнуть по столу. Яким є видовження пружини, якщо коефіцієнт тертя між бруском і столом дорівнює 0,2?

PlayVideo YouTube

8. Заповніть таблицю.

Проскрольте таблицю вліво →

Маса тіла

m, кг

Об’єм тіла

V, м3

Середня густина тіла

ρ, кг/м3

Вага тіла

Р, Н

7,8

0,001

0,5

600

2500

50

PlayVideo YouTube


PlayВправа № 21

Візьміть участь в обговоренні

+++ +++
  • Зберегти, як скаргу
Не знайдено або поки відсутні!