15.09.2021 21:07
для всіх
4260
    
  5 | 5  
 © Дано:

Вправа № 13

10 кл, фізика, Бар’яхтар, Довгий

Розв’язки задач з Вправи № 13 з підручника фізика 10 клас (В. Г. Бар’яхтар, Ф. Я. Божинова, С. О. Довгий, О. О. Кірюхіна). Подані відео-підказки до завдань (1, 2, 3, 4, 5, 6) допоможуть перевірити правильність виконання домашнього завдання.

Щоб отримати повний доступ до відповідей ГДЗ без обмежень спочатку підпишіться на youtube-канал "Дано:"

Підписатися на Дано

Пам’ятай, розв’язки з ГДЗ (Готові Домашні Завдання) треба використовувати лише як підказки.

Вправа № 13 до §13 «Сила тертя»

1. Чому небезпечно їхати автомобілем по мокрій або зледенілій дорозі?

Відповідь:

На мокрій або зледенілій дорозі сила тертя зменшується, що унеможливлює швидше гальмування автомобіля при небезпечних ситуаціях.


2. Чому, якщо машина забуксувала, то під колеса підкладають колоди?

Відповідь:

Це допомагає збільшити коефіцієнт тертя, що в свою чергу допомагає автомобілю менше пробуксовувати.


3. Чому спринтерські дистанції долають у шипованому взутті, а стаєрські — у м’якому?

Відповідь:

Шиповане взуття допомагає зменшити прослизання підошви, тобто збільшити коефіцієнт тертя, а це у спринтерському бігові важливо. А ось стаєрське взуття хоч і менш чіпляєтсья дороги, але дуже зручне для довгих дистанцій.


4. Обчисліть гальмівний шлях і час гальмування автомобіля, якщо він рухався по прямій горизонтальній ділянці дороги й перед гальмуванням мав швидкість 72 км/год. Коефіцієнт тертя ковзання гуми по бетону 0, 8.

PlayVideo YouTube

5. Запряг собак починає тягти з незмінною силою 150 Н санки масою 100 кг. За який проміжок часу санки проїдуть перші 200 м шляху? Вважайте, що коефіцієнт тертя ковзання полозів по снігу дорівнює 0, 05.

PlayVideo YouTube

6. Робітник штовхає вагонетку із силою, напрямленою вниз під кутом 45° до горизонту. Яку найменшу силу має прикласти робітник, щоб зрушити вагонетку з місця, якщо її маса 300 кг, а коефіцієнт опору 0, 01? Вагонетка стоїть горизонтально.

PlayVideo YouTube

Візьміть участь в обговоренні

+++ +++
  • Зберегти, як скаргу
Не знайдено або поки відсутні!