02.02.2022 19:40
для всіх
4681
    
  21 | 22  
 © Поліанна М

Сучасні джерела живлення для електронних пристроїв

Сучасні джерела живлення для електронних пристроїв

До сучасних джерел живлення відносяться всілякі перетворювачі різних видів енергії (наприклад, хімічна, сонячна, механічна) в електричну. Їх можна умовно класифікувати на такі види: атомні батареї; хімічні джерела; сонячні батареї; термогенератори; паливні елементи; електричні машини постійного та змінного струму (генератори).

Хімічні джерела живлення. До них відносяться сухі гальванічні елементи, кислотні та лужні акумулятори. Найбільшого поширення серед них набули кислотні акумулятори та літієві батареї.

Сонячні батареї. Їх принцип роботи зводиться до фотоефекту в напівпровідниках, що виникає на p–n переході. Під впливом світлового потоку електрони переходять в більш високий енергетичний рівень, підтримуючи, тим самим, протікання струму зовнішнього ланцюга.

Паливні елементи. Вони перетворюють енергію палива на електричну, без реакції горіння. Дія цих елементів базується на принципах електрохімічного окиснення вуглеводневого палива (пропан, водень, метан, гас) в окисному середовищі. Тобто паливні елементи є «вічні батареї», за умови, що до них безупинно підводиться паливо і окислювач (повітря).

Термогенератори. Робота термогенераторів заснована на термоелектричному ефекті, що з`являється при нагріванні контакту двох напівпровідників або провідників, що призводить до генерації на вільних (холодних) кінцях ЕРС.

Атомні елементи. Одним із електродів атомної батареї є радіоактивний ізотоп, другим служить металева оболонка. Під дією радіоактивного випромінювання на електродах генерується різницю потенціалів у кілька кіловольт при струмі кілька міліампер. Термін служби атомних елементів варіює від кількох років до десятиліть.

Електричні машини (генератори). Дані машини перетворять механічну енергію поступального чи обертального руху на електричну і навпаки. Їх ділять на електричні машини постійного та змінного струму. При однаковій потужності ці види електричних машин змінного струму мають кращі показники, ніж їх аналоги постійного струму. Тому 98% електроенергії у світі генерується електричними машинами змінного струму.


Запрошуємо школярів підписатися на канал youtube "Готові Домашні Завдання (ГДЗ): Фізика":

Перейти до ГДЗ на YouTube


Візьміть участь в обговоренні

+++ +++
  • Зберегти, як скаргу
 22.05.2023 20:22  Ксенія => © 

Дякую!