21.07.2015 18:15
для всіх
617
    
  8 | 10  
 © Суворий

Як побороти жир?

Боротьба з жиром завдання з нетривіальних. Для сучасної людини, а особливо письменника/літератора/книголюба, вона стоїть особливо гостро враховуючи постійний сидячий/лежачий образ життя.

На примітивному рівні «жир» - це енергетичні резерви нашого організму, які він навчився капіталізувати на випадок якогось катаклізму. Хоча Бог нас створив відразу людьми і Дарвін зі своєю теорією повний невіглас, але, судячи з поведінки нашого організму, за основу взяв концепцію кабанчика, що зеленого поняття не має про продуктові магазини, холодильник і за будь-якої негоди запасає. І нагод на відміну від кабанчика у нас буває чималенько. І катаклізмів теж.

Варто відразу зазначити, що жир, як і сепаратизм, слід починати знищувати якомога раніше поки ще його поклади не покривають кілька зимових сплячок бурого ведмедя. Але якщо Ви забарились то не маєте права на відчай, а повинні підготуватись до довготривалої боротьби по формулі «Я або жир».

Деяка кількість підшкірного жиру є нормою і ознакою здорової людини. Але норма нормою, а грань ця дуже тонка і непомітно тане, якщо не звертати увагу на себе позавчорашнього, вчорашнього і сьогоднішнього. Жир накопичується краплина за краплиною, підступно формує шар за шаром, переходячи в сало, а колись стрункий скелет все більше і більше розростається під його тиском, перетворюючи Вас в танк, що займає увесь прохід в маршрутці чи тролейбусі.

Спробуємо окреслити основні моменти, про які не варто забувати для ефективної протидії напасті.

Слідкуй за собою, будь обережний (В.Цой)

Ернест Хемінгуей уже в зрілому віці мав звичку щодня перед сном перевіряти свою вагу. Терези чудова річ, яка першою просигналізує Вам про негаразди. Жир здатен обманути Ваше око, але не пристрій. Головне переляк спрямувати в корисне русло і розробити план дій. Звідси висновок: важтесь якомога частіше. Це має вчасно надихнути на боротьбу.

Менше сидіти – більше рухатись

Жир любить повільних. Вимога дуже проста – 10 000 кроків щодня. І обов’язково викиньте геть стілець. Знову ж таки звернемось до досвіду Хемінгуея. Свої найкращі твори він змушував себе писати стоячи, розмістивши друкарську машинку на книжній поличці. Враховуючи, що на сучасній друкарці ми не лише друкуємо, але й читаємо, спілкуємось, переглядаємо новини та фільми, варто теж творити стоячи. Окрім цього, сидяча робота це ще й гарантовано -5 років життя та +декілька зайвих хвороб на додачу.

Ігноруй стрес

Стрес – це саме той катаклізм, який активує накопичення. Дурний організм підкоряючись інстинкту щоразу сприймає це як сигнал, що «скоро не буде що жерти». Він взагалі все трактує однаково. Будь то сльоза за Хуаном Антоніо з якогось серіалу чи розбита ненароком тарілка. Організм дико дурнуватий так ніби справді Дарвін має рацію і наші родичі досі ганяють по кущах Селенгеті. Всілякі ж натяки, що Вам уріжуть зарплату чи що Вас обскакали конкуренти, чи десь хтось образив в розмові з кимось, змушують набивати поперед себе цілу подушку в очікуванні на посухи чи повені.

Біжи, Форест, біжи (Форест Гамп)

Сало не любить бігунів. Але, якщо Ви запусти себе і вирішити вдарити бігом по своїх обвислих боках, у Вас виникне декілька труднощів, які доведеться долати. Перерахуєм:

1. Людям зазвичай соромно бігати на очах інших. Проте бігати в аптеку не соромно ні грама. Краще соромитись другого.

2. Біг не дає бажаного ефекту відразу. Специфіка організму наступна – накопичуй резерви з запасом, як тільки хоча б частина їх потрачена. Тому для отримання саме візуального ефекту втрати ваги Вам доведеться добряче попотіти. Скажу прямо: перші 30 хв. бігу ніяк не впливають на ваш жир. Перші пів години спалюються резерви в м`язах та печінці, які потім швидко відновлюються. Ваша мета – наступні 30 хв. Тому багато хто розчаровується в бігові не досягнувши швидкого візуального результату короткочасними пробіжками.

3. Ваш внутрішній голос завжди знайде кілька причин, щоб не бігти. Шліть його під три чорти.

Дієта

Найважча частина програми. Хоча наша держава не покладаючи рук робить все, щоб харчі ставали все менш доступними, жир впевнено відвойовує нові позиції і йде в атаку. Частенько виникає замкнене коло: жорстка дієта викликає стрес, стрес активує накопичення, накопичення викликають стрес. Ги-ги-ги… Необхідна чітка програма з мінімумом правил і максимальною віддачею. Пропонується наступна модель рівно з одного правила під умовною назвою «половина раціону».

Щоб не провокувати стрес, слідкуючи за годинником та видивляючись чи ще не настала 6-та, не обмежуєте себе ні в чому, але обмежуєте в кількості. Від кожної своєї звичайної порції сніданку/обіду/вечері з`їдаєте рівно половину. Пів щоденної цукерки, пів шоколадки. З напоями та фруктами можна не церемонитись. Результат не забариться. А якщо забариться – діліть далі.

Фізкультура і спорт

Наостанок кілька слів взагалі про спорт. Часто люди тікають від жиру в качалку. І обережно шар за шаром формують міцну гору протеїнових м`язів, які потім з часом найчастіше розтікаються по тілу все тими ж безформенними буцками сала. Тому можливо варто відразу вибрати футбол, легку атлетику чи фітнес, бо підтримувати довго себе в формі кіборга Вам навряд чи вистачить терпіння, а от бегемот без тренувань виростає дуже швидко.

Візьміть участь в обговоренні

+++ +++
  • Зберегти, як скаргу
 26.11.2015 01:04  Марієчка Коваль => © 

Незвично читати в такому стилі ваші тексти. Тепер розумію, що ви дійсно любите Альтова. а я теж люблю Хенкса. Взагалі рекомендую біг "трусцой", щоб просто для початку розвинути в собі відчуття самоконтролю, сили волі і т д. Це складна тема. З вашим останнім коментарем згодна частково. Ці ознаки нерідко стосуються і худих людей.

 29.09.2015 09:21  Тетяна Белімова => © 

Проблема "ненормативного тіла" - це передусім проблема соціокультурного характеру. Люди з надмірною вагою, у першу чергу, страждають від нав`язаного суспільством стереотипу потворності, а вже в другу чергу, від хвороб, суміжних зі 100 кг живої маси тіла та більше.

Варто, напевно, згадати у зв`язку із Вашою публікацією, що у світовому мистецтві проблема "ненормативного тіла" є однією із центральних. Утиски, дискрімінація, комплекси, депресії - увесь спектр проблем, породжених сучасною маскультурою з огляду на нав`язане суспільству стереотипне уявлення вроди. Американський драматург Ніл ЛаБют (Neil LaBute) одним із перших упритул наблизився до розв`язання цього питання засобами мистецтва, створивши ряд драм, присвячених "виправданню інакшості". Найвідомішою з них є "Жирна свиня" ("Fat Pig") (2004), яка з успіхом йде у київському драматичному театрі ім. Лесі Українки.


Ніл ЛаБют (Neil LaBute) 



У своїй драмі "Жирна свиня" Ніл ЛаБют відстоює право людини бути інакшою, не відповідати вимогам соціуму 90-60-90 та іншим нав`заним стереотипам. Насправді лише суспільство винне у тому, що сьогодні люди із зайвою вагою потерпають від численних комплексів, обізлені, замкнуті у собі і навіть готові вимістити свої життєві негаразди на сторонніх... Ніл ЛаБют закликає суспільство бути більш толерантним і поміркованим до інакшості, у даному випадку тілесної. 

Певно, у цьому щось є. Всі не можуть мати модельну зовнішність. Вимагаючи від товстунів обов`язкового схуднення, ми лише заганяємо їх у кут, культивуємо комплекси, несприйняття, злобу. Нерідко потім свої комплекси товстуни виміщають на ні в чому не винних людях, які трапляються їм на життєвому шляху, самі будучи жертвою чужого несприйняття інакшості. Варто добре подумати перед тим, як дорікати комусь його тілесною ненормативністю і вимагати виправити її у будь-якій спосіб.


Постановка "Жирної свині" Ніла ЛаБюта в Академічному театрі російської драми ім. Лесі Украінки (Київ)



Режисер постановки обіграв ненормативне тіло наступним чином: актрисі "вставили" надувні кульки у певні місця під одягом, імітуючи "велику фігуру".


 26.08.2015 13:09  Георгій Грищенко => © 

Правдиво, оригінально, захоплююче.

 22.07.2015 20:50  Ганна Коназюк => © 

Прочитала ще вдень після обідньої перерви, гарно попоївши...))) Отримала колосальне задоволення від прочитаного.
Пане Суворий - цікаво!!!)) І слушні поради, і гумор,і оригінальний авторський виклад думок!
У мене до двадцяти років, як мені тоді здавалось, була проблема з вагою - була дівка "кров з молоком", а після одруження та народження дітей боялася не торохтіти кістками...))))))))
Чудовий твір!

 22.07.2015 11:48  Каранда Галина => © 

аби здоров"я було. дивно, але щоразу, коли худла, почувалася гірше, ніж повною. хоча, звісно, естетично воно не те...

мова написання подобається. Колись розважалися питанням "что вас побудило....?" от цікаво, що ж вас побудило? )))

 22.07.2015 10:11  Анна Ольтенберг => © 

Чудово написано! Влучно і позитивно! Разом з тим, налаштовує на боротьбу)

 21.07.2015 22:01  Панін Олександр Миколайович... => © 

Так воно і є: треба ходити, бігати і складати вірші "на ходу".

 21.07.2015 18:38  Світлана Рачинська => © 

Чудово) Про Фореста так влучно! У мене є свій досвід. Щоб не рости в ширину - треба навчитися їсти повільно. Десь колись читала, що відчуття ситості приходить до людини з 20 хв. після початку трапези. За тих 20 хв., хтось умудряється з"їсти поросятко) А комусь вистачає помірної порції, скажімо, першого. Перевірила, так і є. Вистачає з"їсти зовсім не багато, зачекати 20 хв. і відчути ситість) Рекомендую!!! А ще краще їсти овочі, фрукти - літо райська пора. Не обов"язково писати стоячи) І не варто забувати про вечірні прогулянки))
Написано чудово! Пізнавально! Корисно! Будьте усі здоровими) І поменше стресів!

 21.07.2015 18:34  Гість => © 

Ги-ги-ги...Повчально:)))))