12.01.2016 16:40
для всіх
5943
    
  14 | 15  
 © Суворий

Як написати коментар до тексту?

Тема написання коментарів проста, як двері, що писати про неї мало б бути соромно. Тим більше читати про таке. Але грабельки є, багато хто наступає, тому щось нашкрябати по коментарі до статей / текстів можна. Не занудно-правильну інструкцію про манери, відсутність лайки чи розділові знаки. Назбирався певний досвід і можливо комусь стане в пригоді. Дотримуватись їх усіх напевно безглуздо, але ситуативно буває щось спливає в потрібний час в потрібному місці. Ділюся.


  1. При написанні коментаря повністю викладайте свою думку. Не ковтайте слів і слідкуйте, щоб все, що є в голові, потрапило в коментар. Якщо Ви лише частково перенесете задумане і текст матиме подвійну/потрійну трактовку, багато хто обов`язково вхопитьсяся за ту версію, де вбачать щось лихе. Досвід показує, що Вас ніхто не похвалить за хороше, але за найменшої можливості з Вас зроблять лиходія. Вичитуйте написане з точки зору сторонньої людини.
  2. Розпочинайте коментар з чогось хорошого, навіть якщо все погано. В крайньому випадку почніть з погоди в Майямі, там завжди сонячно. Якщо Ви відкладете хороше на потім, то не виключено, що адресат до того хорошого не дочитає. Все, як в реальному житті: отримаєте дошкою по голові не договоривши до кінця.
  3. Не пишіть надто великих коментарів. При всій повазі до Вас, в більшості ситуацій великі коментарі не дочитують або читають бігло через брак часу, лінь чи іншого співбесідника з коротшими коментарями, а при "ну аж дуже великих" можуть навіть відповісти не читаючи взагалі.
  4. Якщо хочете зацікавити коментарем співбесідника, не пишіть йому те, що він хоче почути. Будьте нестандартні і тоді він буде щоразу в мабутньому перечитувати саме Ваші відгуки. А якщо добре постараєтесь, то читатиме в обхід чорних списків та високих парканів.
  5. Стисло викладайте те, що Вам не сподобалось. Надто довге бубніння і те не так, і се не так заводить в глухий кут. Якщо Вам важливий результат, будьте максимально точні в висловлюваннях.
  6. Не ображайтесь, якщо адресат не відповів Вам на Ваш коментар. Взагалі безглуздо псувати стосунки з кимось через те, що той задрімав перед монітором, медитує десь над тарілкою борщу або відбиває кількадобову атаку обезумлених тролів. Навіть якщо це друг/подруга чи чоловік/дружина, які зобов`язані щоразу приносити Вам торбу лестощів.
  7. Коментарі типу "класно", "кльово", "прикольно" вітаються, але можуть по різному трактуватися співбесідником. У всякому разі відсутність Вашого "кльово" не повинно наводити автора тексту на думку, що Ви досі не прочитали надруковане. Старайтесь не бути так легко прогнозованим. Остерігайтесь, бо надто велике захоплення короткими коментарями-репліками закріпить за Вами славу нецікавого співбесідника.
  8. Якщо Ви теж автор і які б Ви не були видатні, приділяйте час прочитанню та коментуванню чужих матеріалів. Зрештою, ми вчимося лише, коли самі мовчимо (не друкуємо) і слухаємо (читаємо) інших. І це чи не єдиний надійний спосіб знаходити нових друзів.
  9. Коментарі найменш вдале місце для обговорення теми "який я класний / яка я класна". Хоча більш вдалих місць для цього я теж не знаю. Хіба десь під ковдрою.
  10. Не варто забувати, що кожен коментатор фактично стає співатором тексту, який він коментує. Поважайте співавторів, а отже себе.

Візьміть участь в обговоренні

+++ +++
  • Зберегти, як скаргу
 14.01.2016 11:45  © ... 

Вважаю найбільш актуальним пункт перший... Його чудово проілюстрував Барак Обамич, який невнятно прокоментував стосунки Україна - Росія... Довелося коментувати прокоментоване ще раз, а багато хто почав розказувати відразу, що він леде не лиходій і не розбирається в питанні. Хоча ясна справа, що все геть не так. Для вас же краще, якщо коментар буде трактуватись однозначно усіма...

 13.01.2016 09:12  Тадм => © 

Слушні поради. У Вас дуже гарно виходить все розкладати по поличках :). Грішу пунктом 7.

 12.01.2016 19:07  Ірина Мельничин => © 

Дуже корисна стаття). Особливо як для мене, адже буває деколи довго думаю, що такого написати в коментарі та як краще висловитись).

 12.01.2016 18:46  Ем Скитаній => © 

зауваження дійсно слушні - особливо про довгі коменти (мене частенько заносить на такі, але мені вистачило розуму гальмувати себе) - і про розділові знаки теж слушно сказано...взагалі, корисні поради.

 12.01.2016 18:11  Марієчка Коваль => © 

Мені про погоду особливо сподобалося )) а по суті. Так, слушні зауваження.

 12.01.2016 17:16  Тетяна Чорновіл => © 

Чудова і потрібна стаття!!!
Впіймала себе на думці, що я постійно порушую правила спілкування! ))))))))
Але старатимусь!)) Ще не все втрачено!

 12.01.2016 16:51  Каранда Галина => © 

кльово:)

(цей мій комент відповідає всім вимогам, а саме: Думка викладена повністю і однозначно, початок позитивний, комент не довгий, немає нічого про те, яка я класна, коментар від мене не прогнозований, бо зазвичай я пишу "класно" або "круто". відповіді такий комент не потребує, тому автора не мусить гризти сумління, якщо йому не хочеться відповідати такому коментатору)