22.03.2019 20:05
для всіх
6376
    
  22 | 24  
 © Поліанна М

Роль особистості в історії

Роль особистості в історії

Твір-роздум

Якщо розглядати роль особистості в історії людства, то спочатку може здатися, що історію творять великі люди. Тільки одиниці впливають на її хід і входять в її аннали. Весь світ пам`ятає Чингісхана, Наполеона, Гітлера, Сталіна, Теслу, Едісона, Кюрі, Хмельницького ... Ці люди і подібні до них по-своєму вплинули на хід історії.

Але якщо задуматися глибше, стає очевидним, що історія не може творитися одиницями. Видатні люди впроваджувалися в хід історії усвідомлено, мріючи залишити в ній слід, але є ще безліч простих людей, котрі міняють історію не усвідомлено. Тут доречно буде згадати про причинно-наслідкові зв`язки, які далеко не завжди очевидні. Наприклад, одна людина дуже поспішала, але вчасно зупинилася перед пішохідним переходом. В цей час їхав за кермом лікар, котрий внаслідок цієї дії уникнув ДТП і благополучно дістався на роботу. Там він зробив операцію маленькому хлопчикові, а той виріс і став президентом цілої країни, після чого розв`язав війну. На цьому прикладі можна судити про те, що історія твориться не тільки окремими особистостями, скільки взаємозв`язком послідовних подій.

Багато класиків літератури були упевнені, що роль окремої особистості в історії сильно переоцінюють. У своїх творах вони часто розкривають цю проблему, показуючи, що історія твориться народними масами. Але хоч більшість не заперечує значимість окремої людини, але все ж стверджувати, що кожен здатний за своїм бажанням керувати ходом історії, важко.

Можна зробити висновок, що історія – це поняття комплексне, її не може змінити одна людина. За спиною навіть самого геніального діяча стоїть ціла армія помічників. Крім цього, багато що залежить від збігу обставин, на які ніхто вплинути не може. Тому не тільки видатні особистості відіграють роль в людській історії.

Візьміть участь в обговоренні

+++ +++
  • Зберегти, як скаргу
 07.10.2021 16:13  Лаходалуда => © 

Дуже дякуууую. Ти також та людина яка відкриває свою історію.