20.07.2019 11:12
для всіх
103
    
  - | -  
 © Поліанна М

Дні тижня розкажуть про себе

Дні тижня розкажуть про себе

Вважається, що перше питання, яке задають маленькі діти: «Чому небо блакитне?» або «Чому трава зелена?». Але я вважаю, що перше, про що замислюється людина – саме замислюється, а не безглуздо запитує все підряд – це те, чому речі називаються своїми іменами, які реальні значення слів?

Вкрай цікаве питання – чому дні тижня називаються саме так, як зараз? У стародавні часи, коли ще не існувало більшості слів, перед людьми, в першу чергу стояли питання виживання, а не естетики. Тому вони не стали вигадувати красиві заплутані назви, а звернулися до чисел і релігійних мотивів.

Понеділок отримали від словосполучення «по неділі», тобто наступний за вихідним днем. Вівторок – другий, «повторний» день, середа – середина тижня, четвер – четвертий день, п`ятниця – п`ятий. А ось субота, так просто не розшифровується. Це слово утворилося від єврейського слова «шаббат», яке позначало відпочинок, заспокоєння. Неділю, також має цікаве походження, воно утворилось від словосполучення «не мати діла», тобто «не працювати». Хоча в інших мовах є інші перетворення, наприклад, в російській мові, «воскресенье» було присвячено воскресінню Ісуса, релігійному святу, а в англійській – назва присвячена Сонцю.

На закінчення хотілося б сказати, що дізнаватися нове, з`ясовувати походження і значення слів було вкрай цікаво і захоплююче. Дуже шкода, що багато людей вважають за краще ігнорувати таку діяльність і продовжують використовувати слова, реального значення і походження яких не знають та не розуміють.

Візьміть участь в обговоренні

+++ +++
  • Зберегти, як скаргу
Не знайдено або поки відсутні!