02.11.2019 21:59
для всіх
308
    
  - | -  
 © Поліанна М

Короткий опис творів Шекспіра

Короткий опис творів Шекспіра

Кожен твір Шекспіра – це окремий світ, зрозуміти котрого можна лише при неодноразовому прочитанні або перегляді. Тим не менш, є сенс охарактеризувати найзначніші п`єси з кожного періоду. Серед історичних хронік звертає на себе увагу драма «Річард II». У центрі подій – боротьба за владу. Кузен короля Річарда скидає його з трону і сам стає правителем. Він не зупиняється тільки на цьому злочині і в фіналі вбиває брата.

У комедії «Дванадцята ніч, або Як собі хочете» дія розгортається в неіснуючій країні Іллірія. Після корабельної аварії брат і сестра, які є близнятами, потрапляють в різні пригоди, в тому числі, і любовні. Безліч непорозумінь виникає по ходу п`єси (це комедія положень). Ситуацію загострює та обставина, що Олівія (героїня комедії) переодягнена в чоловічий одяг. Але, як це і прийнято в комедії, все закінчується благополучно. Ці два перші твори – відносяться до першого періоду творчості Вільяма Шекспіра.

Говорячи про твори другого періоду, не можна залишити поза увагою «Гамлета». Головний герой п`єси зустрічається з дивним привидом, що залякував околиці замку. Привид і відкриває йому страшну таємницю: на престолі сидить дядько Гамлета – вбивця його батька, справжнього короля. Мати ж Гамлета є пособниця цього злочину. Потрясіння змушує Гамлета розіграти божевілля, але Клавдій не вірить в це. За допомогою бродячих акторів Гамлет показує на сцені справжню історію подій. Клавдій розуміє, що Гамлету все відомо, і це є для нього справжньою небезпекою. Відсилання подалі неугодного племінника не допомагає справі – Гамлет повертається назад. І Клавдій вдається до перевіреного засобу – вбивства, але Гамлет встигає перед своєю смертю розквитатися зі злочинцем.

У «Отелло» глибоко аналізується тема ревнощів. Мавр Отелло – талановитий полководець – стає жертвою інтриг підступного Яго. Скориставшись тим, що Отелло одружився на Дездемоні проти волі її впливового батька, Яго закладає в Отелло думку про те, що Дездемона йому не вірна, а його суперником є Кассіо, якому Яго також прагне помститися. Не в силах впоратися з ревнощами, Отелло душить Дездемону. Переможений і другий ворог Яго – Кассіо, якого заарештовують, завдяки вміло вибудуваній інтризі. Однак дружина Яго розкриває всю правду, і приголомшений Отелло здійснює самогубство. У фіналі Яго наздоганяє відплата.

Серед творів третього періоду Шекспіра особливою популярністю користується «Буря». У цій п`єсі по-новому розкривається тема підступного захоплення влади. На цей раз скинутим правителем виявляється чарівник Просперо. Підступи герцога Антоніо (брата Просперо) змушують його нудитися на якомусь острові разом з дочкою Мірандою. У службі в Просперо знаходиться ще страшний Калібан (ним, власне, і вичерпується населення острова). Калібан запекло ворогує з Просперо, так як вважає його узурпатором, а себе рабом.

Просперо намагається повернутися додому, щоб відновити себе в законних правах. Для цього він за допомогою чарівних дій викликає морську бурю. У цій бурі терпить лихо корабель, на якому був Антоніо з сімейством. Всі пасажири розкидані по різних частинах острова. В цей час в Міранду закохується Фернандо – син другого ворога Просперо, який діяв разом з Антоніо. На острові тривають інтриги і змови, яким протидіє Просперо. Плете свої сіті і Калібан, який мріє вбити Просперо, щоб заволодіти островом. Його задум руйнує дух Аріель, який співпрацює заодно з Просперо. В один з моментів всі вороги збираються в одному місці і Просперо вершить справедливий суд. Міранда і Фернандо одружуються, деякі герої прощені, а Просперо має намір відновити свої права. Цікавою подією фіналу є його зречення від чародійства.

Твори Вільяма Шекспіра змінили літературу, змінили світ. Вони змусили культуру і мистецтво розвиватися по-новому. У книгах численних письменників різних країн і епох ведеться інтертекстуальний діалог з Шекспіром – явний чи завуальований. Ім`я Шекспіра невід`ємно від мистецтва театру і кіно. Таким чином, його заслуги перед світовою культурою мають виняткову цінність.

Візьміть участь в обговоренні

+++ +++
  • Зберегти, як скаргу
Не знайдено або поки відсутні!