29.11.2019 15:28
для всіх
21864
    
  66 | 69  
 © Поліанна М

Чому «плачуть» вікна?

Чому «плачуть» вікна?

Вікна захищають приміщення від вуличного шуму, протягів, холоду, смогу, але з настанням заморозків на склі з внутрішньої сторони з`являється конденсат. Це відбувається і в квартирах, і в приватних будинках. Іноді волога на час висихає або її витирають, але потім «сльози» на вікнах (зазвичай пластикових) проступають знову. В інших ситуаціях постійна сирість призводить до утворення цвілі на рамах, яка в свою чергу призводить до виникнення різноманітних захворювань та алергії людей, які постійно її вдихають. При сильних морозах вода на склі перетворюється в лід. Це проблема, яку треба вирішувати якомога швидше, вірно розібравшись в причинах її утворення.

Чому «плачуть» вікна?

Коли повітря в приміщенні не може поглинати воду, утворюється так звана «точка роси», при якій рідина осідає на найхолодніших поверхнях. Взимку це, як правило, шибки. Щоб позбутися вологи на вікнах, слід з`ясувати причини її утворення та усунути їх. Прихильники дерев`яних склопакетів безпосередньо пов`язують появу конденсату з тим, що виною пластикові вікна, які «не дихають». Але якщо забезпечити таку ж герметичність при установці рам з дерева, картина буде аналогічна: з пониженням температури на вулиці на склі дерев’яних вікон теж виникнуть краплі.

Основна причина – мікроклімат в приміщенні. Вологість в квартирі повинна бути не вище 45%, а температура – не нижче 20 градусів. На ці показники можуть впливати кілька чинників, на перший погляд, не пов`язаних з кліматом в квартирі.

  • Приміщення погано вентилюється. Найбільш «вологі» місця в квартирі – кухня, спальня та ванна кімната. Приготування їжі неминуче веде за собою запотівання скла, якщо кухня не обладнана гарною витяжкою. Після прийняття душу частина пари з ванної потрапляє в іншу частину квартири і впливає на мікроклімат. Під час сну людина видихає до двох літрів води.
  • Несправна сантехніка: особливо негативний вплив роблять поточні крани з гарячою водою.
  • Широкі підвіконня, декоративна панель, щільні штори, меблі, що стоїть впритул до радіатора батарей – все це перешкоди на шляху теплого повітря до поверхні склопакета.
  • Велика кількість кімнатних рослин, наявність акваріума, сушка білизни в квартирі підсилюють інтенсивність утворення конденсату.
  • Провітрювання приміщення при вологій погоді. З одного боку, в кімнату надходить свіже повітря, а з іншого – воно насичене вологою, яка залишається всередині. Якщо після провітрювання квартиру не просушити, конденсату не уникнути.
  • Надлишок людей в кімнаті. При диханні одна людина виділяє приблизно 50 мл води. Якщо приміщення не вентилюється, а людей в ньому багато, повітря моментально насичується вологою, яка осідає на холодному склі.
  • Ремонт збільшує концентрацію води в повітрі. Поклейка шпалер, побілка, заливка підлоги бетоном – все це призводить до появи крапель на вікнах.

Як боротися з конденсатом на вікнах?

Не завжди просто визначити з точністю до градуса температуру повітря і з точністю до відсотка його вологість. Для цього найкраще придбати термометр і гігрометр, вони дозволять постійно відстежувати показання і приводити їх до норми, якщо будуть помітні відхилення. Найпростіше знизити рівень вологості приміщення за рахунок нескладних заходів.

  • Влаштувати стабільну циркуляцію повітря. Установка нових пластикових вікон значно змінює мікроклімат. На етапі проведення заміру потрібно замовити опцію мікропровітрювання. Відкрита на кілька міліметрів стулка вікна не охолодить приміщення, але стоятиме на перешкоді утворенню конденсату. Також слід перевірити вентиляційну систему і при необхідності замовити чистку каналів або решіток.
  • Усунути перешкоди, що заважають теплому руху повітрю від батареї опалення до склопакетів, або обладнати підвіконня спеціальними пластинами, за якими тепло підніматиметься вгору. Жалюзі, що висять впритул до вікон, важкі портьєри, що закривають батареї, замініть на легкі або сітчасті занавіски.
  • Квіти і акваріум перенести в кімнату з більш сухим кліматом або хоча б прибрати подалі від вікон.
  • Провітрювати приміщення 2-3 рази на добу не менше 10 хвилин за один підхід (в деяких випадках досить мікропровітрювання).
  • Для кухні вибрати пластикові вікна з двокамерними склопакетами.

Якщо ретельно дотримуватися кожного пункту, мікроклімат вдасться повернути в відповідні норми і вікна перестануть «плакати».


PlayЧому «плачуть» вікна?


Запрошуємо школярів підписатися на канал youtube "Готові Домашні Завдання (ГДЗ): Фізика":

Перейти до ГДЗ на YouTube


Візьміть участь в обговоренні

+++ +++
  • Зберегти, як скаргу
 21.12.2020 21:23  Artemboss => © 

Дуже класний але дуже умний(багато слів яких я не знаю). Мені за це поставили 11б

 14.12.2020 17:18  sda => © 

Велике дякую

 08.11.2020 22:20  Pasha => © 

Дякую дуже допомогли