29.11.2019 00:25
для всіх
4920
    
  10 | 10  
 © Поліанна М

Внесок космонавток і астронавток в освоєння космічного простору

Внесок космонавток і астронавток в освоєння космічного простору

З першого польоту жінки в космос минуло більше 55 років. За прикладом Валентини Терешкової, її подвиг здійснили ще 63 жінки (станом на кінець 2019 р.). Згадаємо найяскравіших жінок-космонавток, які перші підкорили загадкові космічні простори.

Валентина Терешкова (СРСР)

Почати, звичайно, потрібно з першої і єдиної в світі жінки, яка здійснила самостійний космічний політ. Під час навчання проходила тренування на стійкість організму до факторів космічного польоту: в термокамері, де треба було перебувати в льотному комбінезоні при температурі +70 °C і вологості 30 %, в сурдокамері – ізольованій від звуків приміщенні, де кожна кандидатка повинна була провести 10 діб. Крім того, обов’язкові були тренування в невагомості, котрі проходили на МіГ-15 (літак винищувач). При виконанні параболічної гірки всередині літака встановлювалася невагомість на 40 секунд, і таких сеансів було 3-4 за політ. Під час кожного сеансу треба було виконати кілька завдань: написати задані слова, спробувати поїсти, розмовляти по рації.

У день свого польоту в космос Терешкова сказала рідним, що їде на змагання парашутистів, а правду вони дізналися по радіо! У космосі Валентина пробула майже три доби! Цей політ приніс астронавтці світову славу.

Проводив та контролював політ український конструктор, академік Сергій Корольов. Саме завдяки його працям вдалось сконструювати першу міжконтинентальну ракету, яка стала основою для створення ракет-носіїв. Також завдяки його старанням на орбіті з’явився перший штучний супутник Землі, в космос потрапила перша людина (Юрій Гагарін), було розроблено багатомісну ракету та здійснено перший вихід людини в відкритий космос. Тобто саме Корольов відправив в космос першого чоловіка, першу жінку та перший штучний супутник.

Айлін Марі Коллінз (США)

Коллінз – перша жінка-пілот і перша жінка-командир Спейс Шаттл (американський космічний корабель). Полковник Коллінз за 4 польоти провела в космосі 36 днів 8 годин і 10 хвилин.

Ануше Ансарі (США)

Ануше Ансарі 18 вересня 2006 стала першим космічним туристом серед жінок. Провела в космосі близько 8 днів, виконуючи певні наукові експерименти по вивченню впливу радіації та невагомості на екіпаж та мікроорганізми. Також космонавтка Ансарі стала першою блогершою, яка вела свою інтернет-сторінку під час космічного польоту.

Хайдемарі Марта Стефанишин-Пайпер (США)

Батько Марти – українець, а мати німкеня. Стефанишин-Пайпер здійснила п`ять виходів у відкритий космос загальною тривалістю 33 години 42 хвилини. В Україні астронавтка відзначена Орденом княгині Ольги III ступеня.

Рекордсменами за кількістю польотів є космонавтки зі США Шеннон Лусід (перша 5 разів покинула Землю), Бонні Данбар, Таммі Джерніган, Дженіс Восс, Марша Айвінс, Сьюзен Гелмс. Ці жінки-астронавтки літали в космос по 5 разів.

Ненсі Джен Дейвіс була першою жінка, яка побувала в космосі зі своїм чоловіком. А Барбара Реддінг Морган стала першою вчителькою в космосі. Під час свого польоту вона провела кілька сеансів зв`язку зі шкільними класами.

Окремої уваги заслуговує Меркурій-13. Це група з тринадцяти жінок, які намагалися потрапити в космос раніше Терешкової. Феміністичний настрій довів учасниць групи до останнього етапу, але NASA не мало до цього проекту ніякого відношення, стверджуючи, що астронавтами повинні бути тільки кваліфіковані льотчики-випробувачі (чоловіки). Але тепер все помінялося, жінки не надто відстають від астронавтів-чоловіків. На осінь 2019 року статистика вказує на 563 космонавта, котрі побували в космосі, 64 з яких – жінки. Найбільше жінок-космонавтів належить США – 50. Українки, станом на 2019 р., поки не покидали нашу планету.


Запрошуємо школярів підписатися на канал youtube "Готові Домашні Завдання (ГДЗ): Фізика":

Перейти до ГДЗ на YouTube


Візьміть участь в обговоренні

+++ +++
  • Зберегти, як скаргу
Не знайдено або поки відсутні!