04.03.2020 14:12
для всіх
105
    
  2 | 2  
 © Правда (Львів)

Чому падають ціни на збіжжя та хліборобську продукцію?

23.02.1930 | № 7

Світова господарська криза

„Тяжко тепер жити в світі", нарі­кають люди, а перш за все хлібороби. Земля тепер вимагає більше праці, як раніше, зате справді дає багатше жни­во, та що з цього, коли в порівнянні з іншими товарами збіжжя дуже дешеве. Звідси й господарська криза.

А чому воно таке дешеве тепер, чому хліборобство майже не оплачується? Ось чому.

По світовій війні повстало в Європі багато малих держав, а кожна держава хоче бути повністю самостійна не тільки в політиці, а й у господарстві. Хочуть, щоб усе, що потребують, виробляли в себе, щоб не потребували спроваджу­вати з-за кордону.

Держави, що раніше були відомі як промислові, що до війни не дбали так дуже про хліборобство, як Німеччина, Австрія, Чехословаччина, краї, що колись закуповували збіжжя, тепер стараються мати як найбільше свого збіжжя. А як? Стараються вести раціональне (розумне) господарство, щоб з моргу поля як найбільше мати жниво, стараються землі колись мало­врожайні, а то й неврожайні зробити врожайними.

Та не тільки в нас в Європі збіль­шується посівна площа, а й у замор­ських землях в Америці та в Австралії. Там теж бачимо великий розвиток хлі­боробства.

Цей великий розвиток хліборобства приніс і приносить з собою те, що по­одинокі держави, які колись були зовсім здані щодо збіжжя на багаті на урожай­ні землі країни, тепер уже менше при­возять з-за кордону й стараються забезпечити свої потреби власним збіжжям. Європейські держави, як Югославія, Румунія й Угорщина, що по упадку Росії й по знищенні хліборобства в Росії й в Україні більшовиками, стали головними доставцями збіжжя для Європи, в останніх часах опинилися в важко­му положенні. Заморські держави (з Америка й Австралії) вивозять великі кількості збіжжя в Західну Європу, де Бельгія, Голландія, а перш за все Англія потребують багато збіжжя. Найбільше ви­возить Канада, Аргентина, США та Австралія.

Те, що заморські держави можуть із такої далечини довозити збіжжя й це їм оплачується, вони завдячують тому, що їх видатки коло управи поля менші, як у нас і загалом в Європі, та й та­кож тому, що їх збіжжя краще від євро­пейського. Поки американське жито береться, як збіжжя першого сорту, то єв­ропейське, як другосортне, не може в торгівлі перевищити його.

Цей успіх завдячують американці також своїй сильній організації. Тому й нашим селянам треба брати собі приклад із Америки та організуватися до обо­рони, наприклад, в „Сільському Господарі" й закинути старі способи господарювання, а братися до новітніх. Інакше не витримають конкуренції не тільки з Америкою, а навіть з такими країнами, як Югославія, Румунія й Угорщина.

Візьміть участь в обговоренні

+++ +++
  • Зберегти, як скаргу
 04.03.2020 17:48  Каллистрат => © 

Вот же народ, а?! На столе лишний калач, а им горе. Балованный народ )))
То ли дело суровые советские колхозники: от голода до голода и так до полного развала в коммунизьме)))
Не угодишь))) Трудны дела твои, Господи!