13.12.2019 10:56
для всіх
6503
    
  17 | 17  
 © Поліанна М

Електромагнітний смог

Електромагнітний смог

Науково-технічний прогрес підвищив якість життя людства, але привів до забруднення навколишнього середовища і погіршення екологічного становища. Брудна вода, смог, отруєння ґрунту та інші чинники викликають хвороби і незворотні генетичні зміни в організмі людини. Але справжньою загрозою для міст стали не вихлопні гази автомобілів і кіптява труб заводів, а електромагнітне забруднення.

Що таке електромагнітний смог

Це порушення природного електромагнітного поля планети, що негативно впливає на екологію і життєдіяльність живих організмів. ЕМЗ (електромагнітне забруднення) провокує виникнення геофізичних аномалій, ускладнює роботу техніки.

Причини появи

Великі міста буквально «тонуть» в електромагнітних потоках, створених всілякими джерелами.

Електромагнітне забруднення породжено наступними факторами:

  • Зовнішнє або вуличне. Джерела несприятливого впливу – лінії електропередач, радіо, телебачення, промислові установки, базові станції операторів стільникового зв’язку.
  • Внутрішнє забруднення приміщень побутовими приладами. Особливо небезпечні мікрохвильові печі, домашні комп`ютери і пристрої для передачі радіосигналів (роутери).
  • Індивідуальне, від приладів особистого користування. Стільникові телефони, планшети, бездротові навушники (гарнітури) та інше.

Для зниження викидів вихлопних газів в атмосферу, автомобілісти пересідають на електромобілі, але усі забулися, що саме вони сприяють появі електромагнітного смогу. Таким чином, корисні пристрої, якими ми повсюдно користуємося, забруднюють навколишнє середовище.

Вплив на природу

Електромагнітне поле планети підтримує і захищає біосферу, тому будь-яке відхилення від нормальних параметрів викликає незворотні порушення життєдіяльності всіх живих істот. Потужне електромагнітне випромінювання від штучних джерел небезпечне для рослин, тварин, риб, комах.

На думку фахівців ВООЗ, електромагнітний смог відноситься до типу найбільш небезпечних факторів забруднення навколишнього середовища. Приклади цього: вишки передач сигналів стільникового зв`язку смертельно небезпечні для птахів і комах, оскільки дезорієнтують їх в просторі.

Також вони згубно впливають на життєдіяльність рослин. Електромагнітне забруднення викликає ущільнення верхнього, родючого шару ґрунту, що погіршує стан кореневої системи, а значить, і живлення рослин. Це призводить до значного зниження врожайності.

Вплив на людину

У звичайному житті люди постійно користуються електричними приладами, тому ЕМЗ має колосальний вплив на людину. Найбільш уразлива нервова система. У тих людей, чия діяльність безпосередньо пов`язана з електричними приладами, погіршується пам`ять, порушується сон. Спостерігаються часті головні болі. Виникають тривожні, депресивні психологічні стани, стреси.

Ослаблена імунна система не в силах захистити організм від бактерій і вірусів. Електромагнітний смог провокує автоімунні захворювання, негативно впливає на роботу гіпофіза і надниркових залоз. Викликає зайвий викид адреналіну і підвищує згортання крові, що призводить до закупорки судин і появи тромбів – основної причини інсульту.

У період вагітності електромагнітне забруднення негативно впливає на розвиток плоду, і може спровокувати генетичні зміни, наприклад, народження дитини з каліцтвами в третьому або навіть четвертому поколінні.

Шляхи вирішення проблеми

Недооцінка наслідків електромагнітного забруднення привела до масового погіршення екології в усьому світі. Існують заходи запобігання ЕМЗ – можливо самостійно захиститися від негативного впливу. Екологи рекомендують при будівництві будівель використовувати магнезіально-шунгітові штукатурки, що обмежують проникнення зовнішніх електромагнітних хвиль завдяки властивості екранувати поверхню.

Всередині будинку бажано відключати не використовувані споживачі електричного струму від мережі, не залишати в розетках зарядні пристрої, не встановлювати телевізор і комп`ютер в спальні. Поки не зміниться ставлення до проблеми, ситуація залишається критичною. Схема «На наш вік вистачить, а далі хоч трава не рости» більше не працює.


PlayЕлектромагнітний смог


Запрошуємо школярів підписатися на канал youtube "Готові Домашні Завдання (ГДЗ): Фізика":

Перейти до ГДЗ на YouTube


Візьміть участь в обговоренні

+++ +++
  • Зберегти, як скаргу
Не знайдено або поки відсутні!