11.03.2021 00:00
для всіх
4550
    
  2 | 2  
 © Дистанційне Навчання З Фізики

Розв’язування задач на закон всесвітнього тяжіння

Розв’язування задач на закон всесвітнього тяжіння 9 клас

Мета онлайн уроку: закріпити знання під час очного або дистанційного навчання з теми «Закон всесвітнього тяжіння»; формувати навички та вміння розв’язувати фізичні задачі, застосовувати отримані знання

Я міг або спостерігати, як це відбувається, або бути частиною цього.
Ілон Маск

Слайд 1

Актуалізація опорних знань. Перевірка знань

Пройдемо інтерактивний тест з попереднього уроку «Закон всесвітнього тяжіння», щоб перевірити засвоєну тему.

Тест "Закон всесвітнього тяжіння. Сила тяжіння. Прискорення вільного падіння"

Інтерактивний тест "Так – Ні" до онлайн уроку "Закон всесвітнього тяжіння. Сила тяжіння. Прискорення вільного падіння" під час дистанційного навчання.

Слайд 2

Фронтальна бесіда

При дистанційному навчанні відповідаємо письмово.

1. Що називають гравітаційною взаємодією? Наведіть приклади.

2. Опишіть межі застосування закону всесвітнього тяжіння.

3. Від яких чинників залежить прискорення вільного падіння?

Слайд 3

Застосування набутих знань по темі «Закон всесвітнього тяжіння»

Задачі опрацьовуємо письмово в робочих зошитах.

Задача 1.

Коли на кожного з нас діє більша сила гравітаційного притягання з боку Сонця – удень чи вночі?

Коли на кожного з нас діє більша сила гравітаційного притягання з боку Сонця – удень чи вночі?

Підказка: Пам’ятайте, сила тяжіння залежить від відстані між тілами.

Слайд 4

Задача 2.

У скільки разів зменшилася сила притягання космонавта до Землі під час космічної подорожі, якщо космічний корабель, стартувавши із Землі, піднявся на висоту, що дорівнює трьом радіусам Землі?

Задача про ракету біля Землі

Підказка: Використовуємо формулу для обчислення сили тяжіння.


Слайд 5

Задача 3.

Яке прискорення вільного падіння на екзопланеті, радіус якої вчетверо менший від радіуса Землі, а маса – у 32 рази менша від її маси? Вважаємо, що планета не обертається, а прискорення вільного падіння на Землі рівне 9.8 м/с2.

Задача про екзопланету

Підказка: Використовуємо формулу для обчислення прискорення вільного падіння. Дані про масу та радіус Землі не потрібні.


Слайд 6

Задача 4.

Космічний корабель SpaceX Cargo Dragon спроектований спеціально для доставки вантажів на МКС. Його маса 8 т. Маса орбітальної космічної станції (МКС) – 417 т. Визначте силу їхнього взаємного притягання на відстані 500 м.

Задача про космічний корабель SpaceX Cargo Dragon

Підказка: Використовуємо закон всесвітнього тяжіння. Задача на одну дію, без перетворень.

Слайд 7

Домашнє завдання

Вправи до онлайн уроку «Закон всесвітнього тяжіння», які вкаже ваш учитель фізики.

Наприклад, вправа 33, завдання 4, 5 за підручником «Фізика 9 клас, В. Г. Бар’яхтар, С. О. Довгий».



2020 р.


Запрошуємо школярів та вчителів приєднатися до спільноти Facebook "Дистанційне навчання: Фізика":

Перейти на сторінку в ФБ


Візьміть участь в обговоренні

+++ +++
  • Зберегти, як скаргу
Не знайдено або поки відсутні!