26.03.2020 11:24
для всіх
1834
    
  - | -  
 © Дистанційне Навчання З Фізики

Розв’язування задач з теми: Механічні властивості твердих тіл

Розв’язування задач з теми: Механічні властивості твердих тіл 10 клас

Мета онлайн уроку: закріпити знання під час дистанційного навчання з теми «Механічні властивості твердих тіл»; формувати навички та вміння розв’язувати фізичні задачі, застосовувати отримані знання.

Актуалізація опорних знань. Перевірка знань

Самостійна робота

Завдання 1.

Що називають кристалічними тілами? Аморфними тілами? Порівняйте властивості кристалічних та аморфних тіл.

Завдання 2.

Що називають механічною напругою? Запишіть відповідну формулу.

Завдання 3.

Як формулюється закон Гука? Запишіть відповідну формулу.

Застосування набутих знань по темі «Механічні властивості твердих тіл»

Опрацьовуємо дистанційно задачі в робочих зошитах.

Задача 1.

Визначте абсолютне видовження алюмінієвого стержня завдовжки 1 м, якщо під дією прикладеної сили у ньому виникла механічна напруга 70 МПа. Модуль пружності алюмінію дорівнює 70 ГПа.

Підказка: Абсолютне видовження, це ∆l. Для розв’язання задачі використовується закон Гука та формула для обчислення відносного видовження тіла.

Задача 2.

Перша пружина удвічі довша за другу і виготовлена з дроту втричі меншого діаметра. У скільки разів жорсткість другої пружини більша за жорсткість першої?

Підказка: Пригадуємо формулу закона Гука з фізики 7 класу, яку пов’язуємо з рядом інших формул з фізики 10 класу. Або шукаємо в параграфі «Механічні властивості твердих тіл» зі свого підручника, загальну виведену формулу для жорсткості (k).

Задача 3.

Алюмінієвий циліндр, радіус якого дорівнює 1 см, а висота 5 см, підвісили до пружини динамометра. При зануренні циліндра у воду пружина розтяглась на 1 см. Визначте жорсткість пружини.

Підказка: Треба врахувати архімедову силу.

Домашнє завдання

Вправи до онлайн уроку «Розв’язування задач з теми: Механічні властивості твердих тіл», які вкаже ваш учитель фізики.

Наприклад, Вправа 35, завдання 3, 5 за підручником «Фізика 10 клас, В. Г. Бар’яхтар, С. О. Довгий».



2020 р.


PlayРозв’язування задач з теми: Механічні властивості твердих тіл


Запрошуємо школярів та вчителів приєднатися до спільноти Facebook "Дистанційне навчання: Фізика":

Перейти на сторінку в ФБ


Візьміть участь в обговоренні

+++ +++
  • Зберегти, як скаргу
Не знайдено або поки відсутні!