29.03.2020 22:34
для всіх
6931
    
  2 | 2  
 © Дистанційне Навчання З Фізики

ЛР. Дослідження електричного кола з послідовним з’єднанням провідників

ЛР. Дослідження електричного кола з послідовним з’єднанням провідників 8 клас
Хто не знає математики, не може вивчити інші точні науки й не може впізнати світ.
Р. Бекон

Мета онлайн уроку: розкрити під час дистанційного навчання взаємозв’язок між силою струму, напругою та опором кола в разі послідовного з’єднання провідників; формувати під час лабораторної онлайн роботи експериментальні навички.

Актуалізація опорних знань. Онлайн перевірка знань

Перевірочна самостійна робота

Відповідаємо письмово в робочих зошитах.

1. Назвіть характерні властивості кола, яке складається з послідовно з’єднаних провідників.

2. Якими є співвідношення при послідовному з’єднанні провідників між загальною силою струму в ділянці та силою струму в кожному провіднику?

3. Якими є співвідношення при послідовному з’єднанні провідників між загальною напругою на ділянці та напругою на кожному провіднику?

4. Як обчислити загальний опір кола, яке складається з послідовно з’єднаних провідників?

Вивчення нового матеріалу

Опрацьовуємо дистанційно лабораторну роботу №4 «Дослідження електричного кола з послідовним з’єднанням провідників». При підготовці використовуємо матеріал на ст. 168-169 за підручником «Фізика 8 клас, В. Г. Бар’яхтар, С. О. Довгий» або матеріал на ст. 170 за підручником «Фізика 8 клас, П. Ф. Пістун, В. В. Добровольський». Але зверніть увагу, дана робота відрізняється від роботи з підручників. Наприклад, в одній із робіт електрична лампочка заміняє один з резисторів.

Увага! Лабораторна робота виконується віртуально, дані беруться у віртуальній лабораторії, техніка безпеки забороняє робити будь-які експерименти та вимірювання за межами кабінету фізики та без присутності вчителя.

В робочих зошитах записуємо мету, обладнання, хід роботи, дані вимірювань (беремо з відеофрагмента) та висновок.

Для зручності, краще спочатку передивитися відео, а потім повторно переглядати і одразу виконувати лабораторну роботу в робочих зошитах.

PlayVideo YouTube

Лабораторна робота №4 «Дослідження електричного кола з послідовним з’єднанням провідників».

Мета роботи: перевірити виконання законів послідовного з’єднання провідників.

Обладнання: джерело струму, ключ, вольтметр, амперметр, два резистори, з`єднувальні проводи

Хід роботи

Дослід 1.

1. Накресліть схему електричного кола, що складається з джерела струму, двох резисторів і ключа, з’єднаних послідовно.

2. Зберіть електричне коло за накресленою вами схемою в віртуальній лабораторії електрики PHET.

3. Виміряйте силу струму, увімкнувши амперметр спочатку між джерелом струму і першим резистором (I1), потім між ключем і другим резистором (I2), а потім між ключем і джерелом струму (I). Накресліть схеми відповідних електричних кіл.

4. Накресліть в зошиті таблицю, в яку будуть вноситися дані дистанційної лабораторної роботи. Записуємо в неї перше відоме значення I1.

Проскрольте таблицю вліво →

I1, А

I2, А

I, А

Висновок



Дослід 2

5. У колі, складеному для проведення досліду 1, виміряйте напругу спочатку на першому резисторі (U1), потім на другому резисторі (U2), а потім на обох резисторах (U). Накресліть схеми відповідних електричних кіл.

6. Підготуйте таблицю №2 для запису даних з досліду 2.

7. Результати вимірювань занесіть до табл. 2. Закінчіть заповнення таблиці та зробіть висновок.


Проскрольте таблицю вліво →

U1, В

U2, В

U, В

(U1+U2), В

Висновок


Опрацювання результатів експерименту

8. Використовуючи дані з першого та другого дослідів, обчислюємо опори електричної лампочки, резистора та загальний опір цієї ділянки кола. Для обчислення використовуємо закон Ома. Дані заносимо в таблицю №3. Записуємо в таблицю висновок зроблений на основі цих даних.

Проскрольте таблицю вліво →

R1, Ом

R2, Ом

R, Ом

(R1+R2), Ом

Висновок

Висновок:

9. Зробіть загальний висновок до даної дистанційної лабораторної роботи по послідовному з’єднанні провідників та запишіть в зошит.

Домашнє завдання

Вправи до онлайн уроку, які вкаже ваш учитель фізики.

Наприклад, Вправа 31, завдання 4, 5 за підручником «Фізика 8 клас, В. Г. Бар’яхтар, С. О. Довгий».

Наприклад, Вправа 35, завдання 5 за підручником «Фізика 8 клас, П. Ф. Пістун, В. В. Добровольський».



2020 р.


Запрошуємо школярів та вчителів приєднатися до спільноти Facebook "Дистанційне навчання: Фізика":

Перейти на сторінку в ФБ


Візьміть участь в обговоренні

+++ +++
  • Зберегти, як скаргу
Не знайдено або поки відсутні!