22.03.2021 10:09
для всіх
2725
    
  - | -  
 © Дистанційне Навчання З Фізики

Розв’язування задач з теми: Фотоефект. Закони фотоефекту

Розв’язування задач з теми: Фотоефект. Закони фотоефекту 11 клас

Мета онлайн уроку: закріпити знання під час очного або дистанційного навчання з теми «Фотоефект. Закони фотоефекту»; формувати навички та вміння розв’язувати фізичні задачі, застосовувати отримані знання про явище фотоефекту

Найбільш незрозуміле у нашому світі є те, що він усе-таки зрозумілий.
Альберт Ейнштейн

Слайд 1

Актуалізація опорних знань. Перевірка знань

Перед початком розв’язування задач, важливо пригадати пройдену тему, тому обов’язково пройдіть інтерактивний тест з попереднього уроку, щоб пригадати вивчений матеріал про «закони фотоефекту».

Тест "Фотоефект. Закони фотоефекту"

Контрольні запитання до онлайн уроку "Фотоефект. Закони фотоефекту" під час дистанційного навчання.


Дистанційне Навчання З Фізики цікавиться

Робота сонячних батарей основна на внутрішньому фотоефекті

Слайд 2

Застосування набутих знань по темі «Розв’язування задач на явище фотоефекту»

Опрацьовуємо очно або дистанційно задачі в робочих зошитах. Перші дві задачі розраховані на знання «формули Планка» та «фотонів», наступні дві – на «закони фотоефекту» та «рівняння Ейнштейна». Але спочатку раджу передивитися ще одне відео по темі «Фотоефект». Друга частина цього відео, це «розв’язування задач», де показані приклади розв’язування схожих вправ.

PlayVideo YouTube

Слайд 3

Задача 1.

Визначити енергію фотона, якщо довжина хвилі відповідного жовтого випромінювання становить 590 нм. Відповідь перевести в еВ заокругливши до десятих.

Підказка: Пригадуємо формулу Планка та формулу хвилі.


Слайд 4

Задача 2.

Визначити імпульс фотона, енергія якого дорівнює 1.8 еВ.

Підказка: Формулу для обчислення імпульсу p можна знайти в уроці «Формула Планка. Світлові кванти».

Слайд 5

Задача 3.

Робота виходу електронів з поверхні катода фотоелемента сигналізації, виготовленого з золота, становить 4.3 еВ. Визначити максимальну кінетичну енергію фотоелектронів у джоулях, якщо опромінення катода відбувається потоком фотонів з енергією 5 еВ.

Підказка: Пригадуємо формулу Ейнштейна для зовнішнього фотоефекту. Для переведення еВ в Дж, достатньо перемножити дані одиниці на заряд електрона.

Слайд 6

Задача 4.

Визначити частоту випромінювання, яка відповідає червоній межі фотоефекту для вольфраму.

Підказка: Для розв’язання задачі використовуємо третій закон фотоефекту.

Слайд 7

Домашнє завдання

Вправи до онлайн уроку «Розв’язування задач на явище фотоефекту», які вкаже ваш учитель фізики.

Наприклад, Вправа 34, завдання 4, 7 за підручником «Фізика 11 клас, В. Г. Бар’яхтар, С. О. Довгий».


PlayРозв’язування задач з теми: Фотоефект. Закони фотоефекту


Запрошуємо школярів та вчителів приєднатися до спільноти Facebook "Дистанційне навчання: Фізика":

Перейти на сторінку в ФБ


Візьміть участь в обговоренні

+++ +++
  • Зберегти, як скаргу
Не знайдено або поки відсутні!