15.04.2020 11:41
для всіх
2773
    
  - | -  
 © Дистанційне Навчання З Фізики

Розв’язування задач з теми: Енергія зв’язку

Розв’язування задач з теми: Енергія зв’язку 11 клас
Навчання – це зміна здивування розумінням.
В. Кротов

Мета онлайн уроку: закріпити знання під час дистанційного навчання з теми «Протонно-нейтронна модель атомного ядра. Ядерні сили. Енергія зв’язку»; формувати навички та вміння розв’язувати фізичні задачі, застосовувати отримані знання про будову ядра, енергію зв’язку, дефект мас.

Актуалізація опорних знань. Перевірка знань

Перед початком розв’язування задач варто переглянути відео, де вчителем фізики показаний процес розв’язання вправ покроково.

PlayVideo YouTube


Також, варто розглянути вправу з п. 5, §39 «Учимось розв’язувати задачі» (ст. 228 за підручником «Фізика 11 клас, В. Г. Бар’яхтар, С. О. Довгий»). Законспектуйте її розв’язок в робочий зошит.

І обов’язково запишіть маси протона, нейтрона та електрона. Це знадобиться в майбутньому для виконання вправ.

mp=1, 007276 а. о. м.

mn=1, 008665 а. о. м.

me=0, 000548 а. о. м.

Застосування набутих знань по темі «Розв’язування задач на енергію зв’язку»

Опрацьовуємо дистанційно задачі в робочих зошитах.

Задача 1.

Визначте дефект мас ядра 2110Ne.

Підказка: Маса ізотопу неону рівна 20, 993849 а.о.м. Лишається знайти масу ядра та підставити значення в відповідну формулу. Відповідь заокругліть до 4 знаків після коми.


Задача 2.

Визначте енергію зв’язку ядра 168О.

Підказка: Спочатку шукаємо дефект мас. Маса ізотопу оксигену рівна 15, 994915 а.о.м. Відповідь подайте в МеВ, заокругліть до 2 знаків після коми.


Задача 3.

Визначте питому енергію зв’язку ядра 2311Nа.

Підказка: Спочатку шукаємо дефект мас, далі енергію зв’язку і далі лишиться лише розділити отримане значення на нуклонне число. Маса ізотопу натрію рівна 22, 989771 а.о.м. Відповідь подайте в МеВ/нуклон, заокругліть до 2 знаків після коми.


Домашнє завдання

Вправи до онлайн уроку «Розв’язування задач на енергію зв’язку», які вкаже ваш учитель фізики.

Наприклад, Вправа 39, завдання 5, 6 за підручником «Фізика 11 клас, В. Г. Бар’яхтар, С. О. Довгий».



2020 р.


PlayРозв’язування задач з теми: Енергія зв’язку


Запрошуємо школярів та вчителів приєднатися до спільноти Facebook "Дистанційне навчання: Фізика":

Перейти на сторінку в ФБ


Візьміть участь в обговоренні

+++ +++
  • Зберегти, як скаргу
Не знайдено або поки відсутні!