27.04.2020 21:35
для всіх
1974
    
  3 | 3  
 © Дистанційне Навчання З Фізики

Отримання та застосування радіонуклідів. Методи реєстрації йонізуючого випромінювання

Отримання та застосування радіонуклідів. Методи реєстрації йонізуючого випромінювання 11 клас

Мета онлайн уроку: продовжити формувати знання під час дистанційного навчання про перетворення ядер, ядерні реакції, їх основні види; формувати знання про радіоактивні ізотопи, їх отримання та застосування; формувати уявлення про будову та принцип дії пристроїв для реєстрації йонізуючого випромінювання

Чим більше знаєш, тим більше можеш.
Е. Абу

Слайд 1

Актуалізація опорних знань. Перевірка знань

Розпочнемо з цікавого відео «Камера Вільсона».

Слайд 2

Перевірочна самостійна робота

1. У ядрі атома хімічного елемента 22 протони і 26 нейтронів. Назвіть цей елемент.

2. Визначте кількість протонів, нейтронів і електронів в атомах Карбону-12.

3. Ядро атома Калію містить 20 нейтронів. Скільки всього частинок у цьому атомі? Назвіть їх.

4. Для атома 2713Al визначте: а)зарядове число ядра; б)кількість протонів у ядрі; в)кількість електронів; г) порядковий номер у періодичній системі елементів; д) масове число ядра; е) кількість нуклонів у ядрі; ж) кількість нейтронів у ядрі.

5. Ядро Урану-238 зазнало два послідовних розпади: α-розпад і β-розпад. Ядро якого елемента утворилося?

Слайд 3

Вивчення нового матеріалу «Отримання та застосування радіонуклідів. Методи реєстрації йонізуючого випромінювання»

Опрацьовуємо дистанційно параграф §41 «Отримання та застосування радіонуклідів. Методи реєстрації йонізуючого випромінювання» за підручником «Фізика 11 клас, В. Г. Бар’яхтар, С. О. Довгий» та записуємо головне. Розпочніть з пояснювального відео по темі.

Слайд 4

Ядерною реакцією називають взаємодію ядер або елементарних частинок із ядром, яка відбувається з утворенням частинок, відмінних від вихідних. Під час ядерних реакцій, як і під час будь-яких явищ, що відбуваються у Всесвіті, справджуються закони збереження: закон збереження електричного заряду, закон збереження імпульсу, закон збереження енергії маси.

Завдяки ядерним реакціям отримано штучні радіоактивні ізотопи, які використовують у медицині, сільському господарстві, енергетиці тощо.

Для реєстрації та визначення потужності йонізуючого випромінювання використовують шари фотоемульсій, сцинтиляційні лічильники, бульбашкові камери, камери Вільсона, йонізаційні камери.

Для вимірювання дози йонізуючого випромінювання використовують дозиметри.

Слайд 5

Закріплення набутих знань

Пройти інтерактивний тест онлайн уроку, котрий побудований на основі контрольних запитань з підручника фізики 11 класу.

Тест "Отримання та застосування радіонуклідів. Методи реєстрації йонізуючого випромінювання"

Контрольні запитання до онлайн уроку "Отримання та застосування радіонуклідів. Методи реєстрації йонізуючого випромінювання" під час дистанційного навчання.

Слайд 6

Домашнє завдання

Вправи до онлайн уроку «Отримання та застосування радіонуклідів. Методи реєстрації йонізуючого випромінювання», які вкаже ваш учитель фізики.

Наприклад, Вправа 41, завдання 2, 3 за підручником «Фізика 11 клас, В. Г. Бар’яхтар, С. О. Довгий».



2020 р.


Запрошуємо школярів та вчителів приєднатися до спільноти Facebook "Дистанційне навчання: Фізика":

Перейти на сторінку в ФБ


Візьміть участь в обговоренні

+++ +++
  • Зберегти, як скаргу
Не знайдено або поки відсутні!