07.05.2020 13:48
для всіх
13861
    
  2 | 2  
 © Дистанційне Навчання З Фізики

ЛР. Дослідження треків заряджених частинок за фотографіями

ЛР. Дослідження треків заряджених частинок за фотографіями 11 клас

Мета онлайн уроку: в ході дослідницької діяльності під час дистанційного навчання формувати вміння аналізувати фотографії із зображенням треків заряджених частинок, отриманих за допомогою камери Вільсона, та ідентифікувати ці частинки

Хто вивчав науки і не використовував їх, той схожий на того, хто орав, але не сіяв.
Сааді

Слайд 1

Актуалізація опорних знань. Онлайн перевірка знань

Перед початком лабораторної роботи пригадайте уроки «Методи реєстрації йонізуючого випромінювання» і «Сила Лоренца» та її вплив на заряджену частинку, яка рухається в магнітному полі (§12, ст. 68 за підручником «Фізика 11 клас, В. Г. Бар’яхтар, С. О. Довгий»).

Перегляньте відповідне відео по темі, щоб розуміти, як читати фотографії з Камери Вільсона.

PlayVideo YouTube

Слайд 2

Вивчення нового матеріалу

Опрацьовуємо дистанційно лабораторну (експериментальну) роботу №9 «Дослідження треків заряджених частинок за фотографіями». При підготовці використовуємо матеріал на ст. 252-253 за підручником «Фізика 11 клас, В. Г. Бар’яхтар, С. О. Довгий».

Але спочатку перегляньте відео. Дану експериментальну роботу можна виконувати на основі відеоуроку.

PlayVideo YouTube

В робочих зошитах записуємо тему, мету, обладнання, хід роботи, дані вимірювань та висновок.

Слайд 3

Лабораторна робота №8 «Дослідження треків заряджених частинок за фотографіями».

Мета роботи: навчитися аналізувати фотографії із зображенням треків заряджених частинок, отриманих за допомогою камери Вільсона, та ідентифікувати ці частинки.

Обладнання:

1. Фотографія треків заряджених частинок (з підручника, ст. 252).

2. Косинець.

3. Калька.

Хід роботи

Слайд 4

Дослід.

1. Під час експериментальної роботи кожен дослідить два треки, які вказані в підручнику на рисунку 1. Перенесіть це зображення в зошит за допомогою кальки, або роздрукуйте на принтері, відкривши наступний малюнок в новому вікні свого браузера.

Фотографія треків заряджених частинок

Слайд 5

2. Далі слід побудувати таблицю, в яку будуть вноситися дані дослідження.

Проскрольте таблицю вліво →

Форма треку

Зміна товщини треку

Радіус кривизни треку R, м

Знак заряду частинки

Питомий заряд q/m, Кл/кг

Назва частинки

І

протон

ІІ

Слайд 6

3. Тепер розгляньте уважно фотографію треків заряджених частинок, яка отримана за допомогою камери Вільсона. Вкажіть напрямок початкових швидкостей частинок І та ІІ.

4. Проаналізуйте, як змінюється товщина треків – від початку до кінця пробігу частинки І та ІІ (збільшується, зменшується чи лишається сталою). Відповідь запишіть до таблиці.

5. Як ви вже помітили, назва І частинки відома – це протон. Порівняйте тепер треки І та ІІ, щоб визначити знак другої частинки.

6. Вкажіть на вашому малюнку напрямок вектора магнітної індукції (підказка: використовуємо ліву руку).

7. Лишається визначити радіуси кривизни для кожної частинки і вписати їх в таблицю. Це робиться дуже просто за допомогою косинця (підказка: дивіться малюнок нижче та відео).

Визначення радіуса кривизни частинки

PlayVideo YouTube

Слайд 7

Опрацювання результатів експерименту

8. Доповніть таблицю на основі виконаних досліджень.

9. Обчисліть питомий заряд невідомої частинки ІІ за формулою:

Формула визначення заряду невідомої частинки

10. Ідентифікуйте частинку ІІ. Визначте, ядром якого елемента вона є.

Слайд 8

Висновок:

11. Зробіть відповідний висновок та запишіть його в робочий зошит.

Слайд 9

Домашнє завдання

Протон і альфа-частинка влітають в однорідне магнітне поле перпендикулярно до ліній магнітної індукції. Порівняйте радіуси кіл, що їх описують частинки, якщо в них однакові: а) швидкості; б) енергії.



2020 р.


Запрошуємо школярів та вчителів приєднатися до спільноти Facebook "Дистанційне навчання: Фізика":

Перейти на сторінку в ФБ


Візьміть участь в обговоренні

+++ +++
  • Зберегти, як скаргу
 09.04.2023 21:00  Даниїл => © 

Маю таке запитання: де саме знайти цю таблицю питомих електричних зарядів атомів?