29.04.2020 11:43
для всіх
2407
    
  1 | 1  
 © Дистанційне Навчання З Фізики

Електричний струм у газах

Електричний струм у газах 8 клас

Мета онлайн уроку: пояснити під час дистанційного навчання природу виникнення струму в газах, сформувати уявлення про самостійний і несамостійний розряди

Затишна річ – гасова лампа, але я за електрику.
М. Булгаков

Слайд 1

Актуалізація опорних знань. Перевірка знань

Спробуйте дати відповіді на питання. Якщо щось не розумієте, знайдіть потрібну інформацію в Інтернеті. Завдання письмове.

1. Чому виникає блискавка?

2. Що ви чули про огні святого Ельма?

3. Як запобігти ушкодженню електричним струмом?

4. Які ви знаєте правила безпечної роботи з електричними приладами?

Слайд 2

Вивчення нового матеріалу «Електричний струм у газах»

Опрацьовуємо дистанційно параграфи «Електричний струм у газах» та «Види самостійних газових розрядів» §39-40 за підручником «Фізика 8 клас, В. Г. Бар’яхтар, С. О. Довгий» або §40 за підручником «Фізика 8 клас, П. Ф. Пістун, В. В. Добровольський». Розпочнемо з короткого відео по даній темі. Далі складаємо конспект, записуємо головне.

PlayVideo YouTube

Слайд 3

Процес утворення позитивних і негативних йонів та вільних електронів з молекул (атомів) газу називають йонізацією.

Електричний струм у газах являє собою напрямлений рух вільних електронів, позитивних і негативних йонів.

Газовий розряд, який відбувається тільки за наявності зовнішнього йонізатора, називають несамостійним газовим розрядом.

Слайд 4

Газовий розряд, який відбувається без дії зовнішнього йонізатора, називають самостійним газовим розрядом.

Залежно від тиску й температури газу, способів його йонізації, напруги та характеру світіння, яке супроводжує газовий розряд, розрізняють чотири основні типи самостійних газових розрядів: іскровий, коронний, дуговий, тліючий.

Слайд 5

Іскровий газовий розряд.

Іскровий газовий розряд

За атмосферного тиску й великої напруги між електродами виникає іскровий газовий розряд, який являє собою яскраві розглужені зиґзаґоподібні смужки. Прикладом гігантського іскрового розряду є блискавка. Удар блискавки може призвести до загибелі, тому під час грози необхідно суворо дотримуватися правил безпеки.

Слайд 6

Коронний газовий розряд.

Коронний газовий розряд

Самостійний газовий розряд, що утворюється в сильному електричному полі біля гострих виступів предметів, називають коронним газовим розрядом.

Слайд 7

Дуговий газовий розряд.

Дуговий газовий розряд

За високої температури між електродами, розведеними на невелику відстань, виникає газовий розряд, що супроводжується дуже яскравим світінням у формі дуги, — дуговий газовий розряд.

Слайд 8

Тліючий газовий розряд.

Тліючий газовий розряд

За низького тиску (десяті й соті частки міліметра ртутного стовпа) можна спостерігати світіння розрідженого газу внаслідок тліючого розряду.

Слайд 9

Закріплення набутих знань

Пройти інтерактивний тест «Так – Ні» онлайн уроку по темі «Електричний струм у газах».

Тест "Електричний струм у газах"

Контрольні запитання до онлайн уроку "Електричний струм у газах" під час дистанційного навчання.

Слайд 10

Домашнє завдання

Вправи до онлайн уроку «Електричний струм у газах», які вкаже ваш учитель фізики.

Наприклад, Вправа 39, завдання 1-4 за підручником «Фізика 8 клас, В. Г. Бар’яхтар, С. О. Довгий».

Наприклад, Вправа 40, завдання 1-4 за підручником «Фізика 8 клас, П. Ф. Пістун, В. В. Добровольський».

Слайд 11

Також побудуйте та заповніть в робочому зошиті слідуючу табличку.

Проскрольте таблицю вліво →

Види самостійного газового розряду

Іскровий

Дуговий

Тліючий

Коронний

Умови протікання

Який має вигляд

Приклади застосування, прояв у природі

Щасти!



2020 р.


Запрошуємо школярів та вчителів приєднатися до спільноти Facebook "Дистанційне навчання: Фізика":

Перейти на сторінку в ФБ


Візьміть участь в обговоренні

+++ +++
  • Зберегти, як скаргу
Не знайдено або поки відсутні!