Електричний струм у газах
11 класМета онлайн уроку: формувати під час очного або дистанційного навчання уявлення про природу електричного струму у газах; з’ясувати фізичний зміст самостійних та несамостійних розрядів; ознайомити учнів з різними видами самостійного розряду в газах та з основними властивостями плазми
Леся Українка
Актуалізація опорних знань. Перевірка знань
Перед початком заняття пригадайте урок «Електричний струм в електролітах. Електроліз» та пройдіть відповідний тест для перевірки засвоєння попереднього матеріалу.
Тест "Електричний струм в електролітах. Електроліз"
Вивчення нового матеріалу «Електричний струм у газах»
Опрацьовуємо очно або дистанційно параграф «Електричний струм у газах» §7 за підручником «Фізика 11 клас, В. Г. Бар’яхтар, С. О. Довгий». Пишемо конспект.
Для візуалізації фізичних явищ можна скористатися анімаціями/симуляціями за вказаними посиланнями: іонізація – розрядки електроскопа, несамостійний розряд у газах, воль-амперна характеристика газового розряду, тліючий розряд, розряд дуговий, вогні святого Ельма.
При дистанційному навчання, розпочати варто з узагальнюючого відео по даній темі.
Електричний струм у газах
99% речовини Всесвіту перебувають у стані плазми.
Плазма — це частково або повністю йонізований газ, у якому концентрації позитивних і негативних зарядів майже однакові.
А тепер перегляньте кілька анімацій з прикладами термічної йонізації в газах: іоназація - розрядки електроскопа, несамостійний розряд у газах.
Процес утворення в газі позитивних і негативних йонів та вільних електронів із нейтральних молекул і атомів називають йонізацією.
Електричний струм у газах — газовий розряд — являє собою напрямлений рух вільних електронів, позитивних і негативних йонів.
Несамостійний газовий розряд
Газовий розряд, який відбувається тільки під час дії зовнішнього йонізатора, називають несамостійним газовим розрядом.
А тепер перегляньте анімацію: воль-амперна характеристика газового розряду.
Самостійний газовий розряд
Газовий розряд, який відбувається без дії зовнішнього йонізатора, називають самостійним газовим розрядом.
Види самостійних газових розрядів
Іскровий газовий розряд
Тліючий газовий розряд
Перегляньте анімацію: тліючий розряд.
Дуговий газовий розряд (електрична дуга)
Перегляньте анімацію: розряд дуговий.
Коронний газовий розряд
Перегляньте анімацію: вогні святого Ельма.
Закріплення набутих знань
Пройдемо інтерактивний тест онлайн уроку «Електричний струм у газах», побудований на основі контрольних запитань параграфа, для остаточного закріплення поданого матеріалу.
Тест "Електричний струм у газах"
Розглянемо задачу з п. 3 «Учимося розв’язувати задачі» з підручника на сторінці 36 та проаналізуємо розв’язок.
Домашнє завдання
Вправи до онлайн уроку «Електричний струм у газах», які вкаже ваш учитель фізики.
Наприклад, Вправа 7, завдання 2, 3 за підручником «Фізика 11 клас, В. Г. Бар’яхтар, С. О. Довгий». Також законспектуйте задачу з п. 3 «Учимося розв’язувати задачі», яку розглянули під час вивчення теми.