Елементарні частинки
11 класМета онлайн уроку: формувати знання під час дистанційного навчання про елементарні частинки, класифікацію елементарних частинок, формувати уявлення про кварки та їх види; формувати уявлення про античастинку та антиречовину; формувати розуміння сучасної наукової картини світу
В. Брегг
Актуалізація опорних знань. Перевірка знань
Перевірочна самостійна робота
1. Перелічіть відомі вам елементарні частинки.
2. Намалюйте будову атома та ядра 24He.
Вивчення нового матеріалу «Елементарні частинки»
Опрацьовуємо дистанційно параграф §43 «Елементарні частинки» за підручником «Фізика 11 клас, В. Г. Бар’яхтар, С. О. Довгий» та записуємо головне. Розпочніть з пояснювального відео по темі.
Теоретичні розробки в галузі квантової механіки дозволили передбачити існування багатьох елементарних частинок (позитрона, нейтрино), які потім були відкриті в результаті експериментальних досліджень.
Елементарні частинки можна поділити на декілька груп, зокрема: фотон; лептони; адрони. До адронів відносять частинки, здатні до сильної взаємодії, до лептонів — частинки, не здатні до сильної взаємодії.
Для пояснення експериментів із розсіювання на адронах (протонах і нейтронах) високоенергетичних електронів було висунуто гіпотезу про існування нового типу елементарних частинок — кварків.
Закріплення набутих знань
Пройти інтерактивний тест онлайн уроку, для закріплення знань про елементарні частинки.
Тест "Елементарні частинки"
Домашнє завдання
Вправи до онлайн уроку «Елементарні частинки», які вкаже ваш учитель фізики.
Наприклад, Завдання 1 на ст. 255 за підручником «Фізика 11 клас, В. Г. Бар’яхтар, С. О. Довгий».
2020 р.