04.01.2021 20:16
для всіх
5351
    
  16 | 16  
 © Поліанна М

Цеглинки матерії, або Що таке кварки

Цеглинки матерії, або Що таке кварки

Елементарні частинки – неподільні частини матеріального світу. Всі вони об`єднані в два класи: складові матерії і переносники взаємодій.

До складових матерії відносяться кварки і лептони.

Кварки беруть участь в сильних взаємодіях і утворюють адрони. До адронів відносяться протони і нейтрони, з них будуються ядра атомів. Існує три покоління кварків, усі різні по масі. Найлегший кварк першого покоління (u-кварк) стабільний, інші – швидко розпадаються.

Кварки

Лептони беруть участь в слабких взаємодіях. Вони, як і кварки, утворюють три покоління. У кожному поколінні є один заряджений і один нейтральний лептон (нейтрино). Найбільш вивчені лептони – електрони – оточують ядра атомів, беруть участь в хімічних реакціях і багато в чому визначають властивості речовини.

Бозони – переносники взаємодії.

Глюони переносять сильну взаємодію між кварками. Ця взаємодія настільки міцна, що в природних умовах глюони і кварки не перебувають у вільному стані, а утворюють зв`язані стани – адрони.

W- і Z-бозони переносять слабку взаємодію. Вони відповідальні за розпад елементарних частинок і бета-розпад атомних ядер. Наприклад, нейтрон, випускаючи W-бозон, переходить в протон, а сам W-бозон розпадається на пару лептонів.

Фотони переносять електромагнітну взаємодію. У цій взаємодії беруть участь всі кварки і заряджені лептони. Сонячне світло, люмінесценція і лазерна указка існують саме завдяки випускання фотонів.

Гравітон – гіпотетична елементарна частинка, квант гравітаційного поля, відповідальний за гравітаційні взаємодії, в яких беруть участь і елементарні частинки, і цілі планети.

Бозон Хіггса грає двояку роль: з одного боку, він переносить взаємодії між кварками і лептонами, а з іншого – забезпечує масу кварків, лептонів, W- і Z-бозонів. Чим сильніше частка взаємодіє з конденсатом поля Хіггса, тим більша маса.


Запрошуємо школярів підписатися на канал youtube "Готові Домашні Завдання (ГДЗ): Фізика":

Перейти до ГДЗ на YouTube


Візьміть участь в обговоренні

+++ +++
  • Зберегти, як скаргу
Не знайдено або поки відсутні!