13.05.2020 20:24
для всіх
1901
    
  - | -  
 © Дистанційне Навчання З Фізики

Розв’язування задач з теми: Ланцюгова реакція поділу ядер Урану. Термоядерні реакції

Розв’язування задач з теми: Ланцюгова реакція поділу ядер Урану. Термоядерні реакції 11 клас

Мета онлайн уроку: закріпити знання під час дистанційного навчання з теми «Ланцюгова реакція поділу ядер Урану. Термоядерні реакції»; формувати навички та вміння розв’язувати фізичні задачі, застосовувати отримані знання про будову ядра, енергію зв’язку, радіоактивність та закон збереження енергії

Важкість розв’язання якоюсь мірою входить у саме поняття задачі: там, де немає труднощів, немає і задачі.
Д. Пойя

Слайд 1

Актуалізація опорних знань. Перевірка знань

Перед початком розв’язування задач варто переглянути другу частину відео з попереднього уроку, де вчителем фізики показаний процес розв’язання вправ покроково.

PlayVideo YouTube

Слайд 2

Також, пройдіть ще раз тест з попереднього уроку, для актуалізації пройденого матеріалу.

Тест "Ланцюгова ядерна реакція поділу ядер Урану. Термоядерні реакції"

Контрольні запитання до онлайн уроку "Ланцюгова реакція поділу ядер Урану. Термоядерні реакції" під час дистанційного навчання.

Слайд 3

Застосування набутих знань по темі «Розв’язування задач на ядерні та термоядерні реакції»

Опрацьовуємо дистанційно задачі в робочих зошитах.

Задача 1.

Допишіть рівняння реакції та визначте енергетичний вихід даної ядерної реакції, в якій зафіксовано перетворення атомів Нітрогену в атоми Оксигену. Відповідь запишіть в МеВ та заокругліть до двох знаків після коми.

37Li + 11H → 24He + …

Нижче подані маси поданих частинок.

MLi=7, 016004 а.о.м.

mHe=4, 002603 а.о.м.

mO=16, 9991333 а.о.м.

mH=1, 007825 а.о.м.

Підказка: Пригадуємо, що таке енергія зв’язку. Далі за законом збереження енергії визначаємо, на скільки змінилася енергія зв’язку кожного атома. Різниця і стане шуканим значенням енергетичного виходу. Розв’язок схожої задачі поданий у вказаному вище відео.


Слайд 4

Задача 2.

Ізотоп Торію 232Th перетворився в ізотоп Бісмуту 212Bi. Скільки α-розпадів і β-розпадів відбулося при цьому? Напишіть їх усі.

Підказка: Використовуємо радіоактивний ряд Торію, малюнок нижче.

Радіоактивний ряд Торію

Слайд 5

Задача 3.

Яка енергія виділяється при поділі одного ядра Урану 92235U, якщо на атомній електростанції потужністю 7000 кВт і коефіцієнтом корисної дії 24% витрата урану становить 30 г на добу?

Підказка: Треба пригадати формули для визначення ККД та кількості ядер (молярна маса Урану-235 рівна М=235·10-3 кг/моль).

Слайд 6

Домашнє завдання

Вправи до онлайн уроку «Розв’язування задач на ядерні та термоядерні реакції», які вкаже ваш учитель фізики.

Наприклад, Вправа 42, завдання 4, 5 за підручником «Фізика 11 клас, В. Г. Бар’яхтар, С. О. Довгий».



2020 р.


Запрошуємо школярів та вчителів приєднатися до спільноти Facebook "Дистанційне навчання: Фізика":

Перейти на сторінку в ФБ


Візьміть участь в обговоренні

+++ +++
  • Зберегти, як скаргу
Не знайдено або поки відсутні!