10.06.2020 12:08
для всіх
20090
    
  53 | 53  
 © Поліанна М

Історія вивчення магнетизму

Історія вивчення магнетизму

Магнетизм був вперше виявлений в стародавньому світі, коли люди помітили, що в природі існують природно намагнічені камені, шматки мінералу магнетиту, які можуть притягувати залізо та інші шматки магнетиту. Слово магніт походить від грецького терміна μαγνῆτις λίθος – «магнезіальний камінь, камінь з Магнесії», тобто назва бере початок від однойменного міста Мегнесія та регіону Магнісія (Греція), де подібні камені знаходили найчастіше, хоча вони траплялися і в Азії (Туреччина).

У стародавній Греції Аристотель першим намагався пояснити явище магнетизму, яке підняв в свій час філософ Фалеса з Мілета (роки життя 625-545 рр. до н.е.). Також були згадки магнетизму в давньоіндійському медичному тексті Сушрута-Самхіта, де він описує використання магнетиту, щоб видалити частинки металу з тіла людини.

У стародавньому Китаї, найперші згадки на магнетизм можна знайти в книгах II та IV століття. Також, як відомо з історії створення компаса, який китайці розробили ще в ІІІ столітті, про магнетизм знали задовго до перших літературних згадок. Але найцікавіше почалось в XIII століття, коли вчені захотіли вивчити магнетизм, відшукати причини виникнення цього явища.

1269 року французький дослідник П’єр Перелен де Марикур розмістив на поверхні постійного сферичного магніту маленькі сталеві голки і побачив, що вони постійно розташовулися не хаотично, а по певних лініях, які перетиналися в двох точках, названих «полюсами» по аналогії з географічними полюсами Землі. Можна сказати, що це була перша «візуалізація» магнітних ліній. Але, нажаль, більше це не дало.

Тільки в 1845 році англійський фізик Майкл Фарадей для розуміння суті магнітних явищ сформулював поняття «магнітного поля». Він вважав, що як електрична, так і магнітна взаємодія, здійснюється за допомогою невидимих ​​полів – електричного і магнітного. А магнітне поле безперервне в просторі і здатне діяти на рухомі заряди. Адже ще 29 серпня 1831 році Майкл Фарадей виявив, що змінне магнітне поле породжує електричне та навпаки – змінне електричне поле створює магнітне поле. Це явище стало відомо як закон електромагнітної індукції Фарадея. Де слово «індукція» з латинського inductio означало «наведення, виведення».

Відкриття електромагнітної індукції дозволило перетворити магнетизм на електрику, що і ставив собі на меті Фарадей. Ще в 1822 році він написав це завдання собі на папірці і 9 років йшов до мети. І, як відомо, саме це дозволило перевернути світ та створити наступним вченим генератори, двигуни та електрифікувати планету.


Запрошуємо школярів підписатися на канал youtube "Готові Домашні Завдання (ГДЗ): Фізика":

Перейти до ГДЗ на YouTube


Візьміть участь в обговоренні

+++ +++
  • Зберегти, як скаргу
Не знайдено або поки відсутні!