20.06.2020 11:37
для всіх
10823
    
  41 | 43  
 © Поліанна М

Метеорити, що загрожують існуванню людства

Метеорити, що загрожують існуванню людства

Мабуть, один з найпопулярніших сценаріїв кінця світу такий: в результаті падіння астероїда все живе на планеті гине, а разом з ним настає і смерть нашої цивілізації. Все, як в кращих традиціях сучасних фільмів-катастроф.

Поява астероїда-вбивці може бути як передбачуваним, так і несподіваним. Зовсім недавно в небезпечній близькості від Землі пролетів астероїд 2018 GE3. Виявили його не просто в 2018 році, як випливає з його позначення, а за лічені години до того, як він пронісся поруч з нашою планетою. Чотири дні спостережень дозволили встановити, що він не несе небезпеки для Землі. Тепер ми знаємо про нього все, щоб не боятися зустрічі з ним в наступний раз. До речі, варто зауважити, що астероїди, це не метеорити, адже астероїду потрібно впасти на планету, щоб офіційно стати ним.

Так ось, є астероїди, спостереження за якими дозволяють зробити висновок, що їх орбіти знаходяться в небезпечній близькості від Землі. Вони рухаються по своїх орбітах в нашій частині Сонячної системи, і найменша їх зміна може призвести до зіткнення з нами. На сьогодні найнебезпечнішим сусідом нашої планети по Сонячній системі рахується астероїд 1950 DA.

29075 (1950 DA)

Цей невеликий навколоземний астероїд з групи Аполлона примітний в першу чергу тим, що має найбільший індекс по Палермській шкалі небезпеки зіткнень. На поточний момент 1950 DA оцінюється як найбільш небезпечний для Землі астероїд: його індекс – мінус 1, 42.

Максимальне зближення астероїда з нами станеться в 2032 році, але найбільш тісне сусідство – можливо, і зіткнення – може статися 16 березня 2880-го. В цьому випадку людську цивілізацію, якщо через 800 років вона ще буде існувати, очікують катастрофічні наслідки. Наші нащадки повинні бути готовими до глобальної зміни клімату і загибелі значної частини біосфери після падіння цього метеориту.

1950 DA відноситься до Аполлона – групи навколоземних астероїдів, чиї орбіти перетинають земну орбіту з зовнішнього боку, тобто в цілому вони вже знаходяться за межами земної орбіти, але ще продовжують перетинати її в області Офелія. Названі вони так на честь астероїда Аполлон (1862) – першого відкритого представника групи. 1950 DA має сильно витягнуту еліптичну орбіту, через що в процесі свого руху навколо Сонця він перетинає не тільки орбіту нашої планети, а й Марса. Тобто одночасно відноситься і до сімейства Марс-Кроссер.

Йому потрібно трохи більше двох років, щоб облетіти Сонце, тому на своєму шляху він досить часто зустрічає Землею на відносно невеликих відстанях. Діаметр небесного мандрівника, з яким, можливо, доведеться зустрітися нашій планеті, – в середньому 1, 3 кілометра. Фактична маса 1950 DA невідома, проте, за різними розрахунками, вона становить від двох до чотирьох мільярдів тонн.

Малі, за космічними мірками, розміри астероїда і знову ж порівняно невелика маса роблять його схильним до дії ефекту Ярковського, який може значно змістити його орбіту. Цей ефект, полягає в появі слабкого реактивного імпульсу за рахунок теплового випромінювання від нагрітої в день частини поверхні астероїда, та остигаючої вночі. Так, на астероїді теж є день і ніч, адже він так само, як і інші тіла в космосі, обертається навколо своєї осі. Такий своєрідний «фотонний двигун» здатний надати йому додаткового прискорення і, відповідно, спровокувати зміну його орбіти, що може мати для Землі катастрофічні наслідки.

101955 Bennu (1999 RQ36)

Бенну – другий з найнебезпечніших для нашої планети астероїдів. Його індекс по Палермській шкалі – мінус 1, 71. У 2135 році він виявиться на відстані всього 300 тисяч кілометрів від Землі – це навіть ближче, ніж Місяць. Дата можливого падіння коливається в межах 2175-го і 2199 року, за цей період він 78 разів підійде до самісінької Землі. Адже період обертання Бенну навколо Сонця – всього 1, 2 роки.

101955 Bennu (1999 RQ36)

Астероїд має еліптичну орбіту з довжиною великої осі близько 1, 13 а. е. Так само, як і 1950 DA, Бенну входить в групу Аполлона.

Середній діаметр астероїда – понад 510 метрів, а маса – від 60 до 78 мільйонів тонн. Падіння такого метеориту на Землю було б рівнозначно вибуху бомби потужністю 1150 мегатонн у тротиловому еквіваленті. Для порівняння: «Малюк» – термоядерна авіаційна бомба, яка була скинута США на Хіросіму в 1945 р. – мала потужність вибуху близько 13-18 кілотонн у тротиловому еквіваленті. Також можна в приклад подати, що у 2015 приблизно стільки ж енергії спожило людство на усій планеті.

Цікавий астероїд ще і тим, що він – мета місії космічного зонда OSIRIS-REx, запущеного NASA у вересні 2016 року. Повернутися з пробами на Землю космічний апарат повинен в 2023-м. «Відщипнути» від небесного камінчика планується близько двох кілограмів реголіту. Крім цього, OSIRIS-REx зможе уточнити його характеристики і виміряти силу ефекту Ярковського безпосередньо поблизу астероїда. І це значить, що людство вже почало працювати над тим, як вберегтися від майбутніх метеоритних катастроф.


Запрошуємо школярів підписатися на канал youtube "Готові Домашні Завдання (ГДЗ): Фізика":

Перейти до ГДЗ на YouTube


Візьміть участь в обговоренні

+++ +++
  • Зберегти, як скаргу
 11.10.2023 15:17  амплітуда => © 

отримав 11

 21.10.2020 20:23  Вікторія => © 

Дуже вам дякую!!!

 21.10.2020 20:22  Вікторія => © 

Отримала 11