17.12.2020 21:20
для всіх
11929
    
  41 | 41  
 © Поліанна М

Легенди й міфи про життя Архімеда

Легенди й міфи про життя Архімеда

Дуже мало відомо сучасникам про життя великого грецького вченого Архімеда, хоча в порівняння з іншими мудрецями давнини ми знаємо про нього більше, ніж про інших. Будучи воістину обдарованою людиною, він назавжди увійшов в історію як геніальний вчений. Хто знає, наскільки він зумів би розвинути науку, якби його життя трагічно не обірвалося. В давнину він більше всього був відомий як винахідник зброї.

Винахідник суперзброї

Живучи в Сіракузах, Архімед розробив численні види зброї для захисту міста від нападників, в тому числі складний «промінь смерті», який концентрував сонячні промені на ворожих кораблях, тим самим підпалюючи їх. Він також придумав ефективні катапульти і «гігантський кіготь», який чіплявся за корпус корабля і змушувати його перекидатися.

Майстер важелів

Архімед застосував своє розуміння геометрії і фізики для розробки надзвичайно потужних важелів. Розраховуючи довжину, міцність, положення важеля і точку опори щодо об`єкта, його важелі піднімали будь-яку вагу, чим зробили революцію в методах будівництва. Вчений був так упевнений в правильності своїх міркувань, що заявляв: якщо він правильно вибере точку опори, то зможе зрушити Землю.

Його гвинт змінив світ назавжди

Хоча це здається відносно простим для сучасної людини, гвинт Архімеда був революційним свого часу винаходом і продемонстрував, як вода, що знаходиться знизу, може бути передана вгору по штучним каналах для зрошення сільськогосподарських угідь. Цей винахід згодом вплинув на Леонардо да Вінчі та його спроби створити функціонуючу літальну машину.

Загублені роботи були повторно відкриті в 1908 році

Праці Архімеда вперше були зібрані в єдиний всеосяжний трактат в 530 році н. е. візантійським архітектором Ісидором Мілетським. Копія цього тексту була зроблена приблизно в 950 році н. е. Потім рукопис потрапив в єрусалимську бібліотеку і, нарешті, в 1906 році була виявлена ​​датським істориком Йоханом Людвігом Хейбергом. Провідний спеціаліст по працям Архімеда, Хейберг, підтвердив, що палімпсест включав роботи Архімеда, які вважалися втраченими. Рукопис Архімеда містить два важливих трактати вченого, які більше ніде не зустрічаються. Ці роботи довели, що Архімед передбачив багато наукових відкриттів і одним з перших почав розглядати концепцію нескінченності.

Архімед був убитий римським солдатом, незважаючи на наказ не вбивати його

Зброя, розроблене Архімедом, успішно захищало Сіракузи протягом декількох років, але римляни в кінцевому підсумку здобули перемогу в 212 році до н. е. Римський воєначальник Марцелл був добре обізнаний про геніальність Архімеда і спеціально віддав наказ не вбивати вченого. Згідно з легендою, Архімед розмірковував над математичною схемою, коли місто було захоплене. Римський солдат наказав йому піти і зустрітися з генералом Марцеллом, але той відмовився, зазначивши, що повинен закінчити роботу над науковою проблемою. Розлючений відповіддю, солдат убив 75-річного Архімеда своїм мечем. Останні слова, приписувані Архімеду, звучали так: Nōli turbāre circulōs meōs! («Не торкайся до моїх кіл!»). Вчений мав на увазі роботу, над якою розмірковував в той момент, коли його потурбував римлянин. Так говорить легенда. Достовірних історичних даних про цю подію не існує.


Запрошуємо школярів підписатися на канал youtube "Готові Домашні Завдання (ГДЗ): Фізика":

Перейти до ГДЗ на YouTube


Візьміть участь в обговоренні

+++ +++
  • Зберегти, як скаргу
 25.04.2023 07:52  Пряник => © 

Спасибо Полианна за то, что помогла мне написать это домашнее задание!!!!!

 16.03.2021 19:42  Юлія головань => © 

Вчасна і цікава допомога до уроків