19.06.2020 13:26
для всіх
14415
    
  54 | 57  
 © Поліанна М

Дифузія навколо нас

Дифузія навколо нас

Дифузія з латинського diffusio означає «поширення», «розтікання». З уроків фізики 7 класу ми знаємо, що це процес самовільного проникнення молекул однієї речовини в проміжки між молекулами іншої речовини, внаслідок чого відбувається перемішування дотичних речовин. Саме таке означення вивчають на сьогодні у школі. І, як кожен вже мав зрозуміти, дифузія відбувається постійно навколо нас. Кожну секунду, з кожного боку маємо дифузію, адже кожна речовина навколишнього середовища має дотичну речовину чи речовини. Це присутнє скрізь, потрібно лиш задуматися про це.

Звичайно, це все відбувається завдяки постійному тепловому руху молекул та атомів. Саме завдяки цьому факту і маємо дифузію. У світі все, що має температуру, рухається. Тому речовини і здатні проникати одна в одно, поширюючи себе в просторі. Саме тому швидкість дифузії і прямо пропорційне швидкості руху частинок речовини.

В газі молекули поширюються простором найшвидше, тому швидкість дифузії в газоподібних речовинах найвища. В твердих тілах молекули і атома лиш іноді стрибають на сусіднє місце, на відміну від частих стрибків в рідинах, тому тут дифузія протікає найповільніше.

Аналогічно маємо прямо пропорційну залежність з температурою. Чим вона вища, тим швидше молекули рухаються і тим швидше протікає дифузія. Це варто розуміти, адже це дає можливість швидше підсолодити компот чи підсолити борщ. В гарячій каструлі це вдається зробити і краще, і швидше.

Дифузія в газах, рідинах та твердих тілах

Ми підійшли вже до практики. Наведемо кілька прикладів дифузії в газах, які можна спостерігати поряд та навколо нас. А це, запах квітів, парфумів, кави, смачний сніданок мами чи кіптява від авто. Поширення цих ароматів можливе саме завдяки явищу дифузії. Також варто відзначити однорідність атмосфери, заміна вуглекислого газу, який ми видихаємо, на кисень. Без дифузії ми не змогли би дихати, відчувати запахи, жити в закритих приміщеннях і т. п.

Без дифузії в рідинах ми не могли би пити солодкий чай, зварити смачний суп та взагалі швидко й просто змішувати будь-які рідини.

А якщо говорити про дифузію між газами та рідинами і твердими речовинами, тут взагалі прийдемо до головних життєвих циклів. Без цього кисень не зміг би потрапити в легені та проникнути в кров. Без цього не відбувався би фотосинтез в зелених листочках під дією сонячного світла. Без цього не проходило б живлення рослин через корінці та наземні пагони. Без дифузії не було би життя на Землі.


Запрошуємо школярів підписатися на канал youtube "Готові Домашні Завдання (ГДЗ): Фізика":

Перейти до ГДЗ на YouTube


Візьміть участь в обговоренні

+++ +++
  • Зберегти, як скаргу
 17.10.2023 18:57  Діма => © 

красави