Скалярні і векторні величини
10 класМета онлайн уроку: формувати під час очного або дистанційного навчання вміння класифікувати фізичні величини на скалярні й векторні, виконувати дії з векторами; формувати уявлення про математику як мову фізики
Г. Галілей
Актуалізація опорних знань. Перевірка знань
Пригадуємо вектори, з якими ви знайомилися на уроках математики та фізики в попередні роки, розв’язавши наведені нижче задачі.
Задача 1.
Визначте суму двох векторів спочатку за правилом трикутника (a+b), а потім за правилом паралелограма (c+d). Виконайте відповідні рисунки в робочих зошитах.
Задача 2.
Визначте рівнодійну трьох сил, якщо вектори двох сил направлені в одному напрямі, а третя – в протилежному. F1=5 Н, F2=4 Н, F3=2 Н. Зробіть рисунок та відповідні записи.
Задача 3.
Намалюйте проекцію сили F на вісь X та запишіть формулу для її обчислення (Fx).
Вивчення нового матеріалу «Скалярні і векторні величини»
Опрацьовуємо дистанційно параграф «Скалярні і векторні величини» §3 за підручником «Фізика 10 клас, В. Г. Бар’яхтар, С. О. Довгий». Складаємо конспект. Нижче виділені головні означення.
Але розпочати варто з перегляду відео-уроку по темі.
Фізичні величини поділяються на скалярні і векторні.
Додати дві скалярні величини означає додати їх значення. Додавати можна скалярні величини, подані в одних одиницях.
Векторні величини мають значення (модуль) і напрямок.
Суму векторів визначають за правилом паралелограма або за правилом трикутника.
Правило трикутника
Правило паралелограма
Визначення проекції
Закріплення набутих знань
Пройдіть інтерактивний тест «Скалярні і векторні величини».
Тест "Скалярні і векторні величини"
Домашнє завдання
Вправи до онлайн уроку «Скалярні і векторні величини», які вкаже ваш учитель фізики.
Наприклад, Вправа 3, завдання 1, 2, 3 за підручником «Фізика 10 клас, В. Г. Бар’яхтар, С. О. Довгий».