22.07.2020 23:22
для всіх
4162
    
  - | -  
 © Дистанційне Навчання З Фізики

Основна задача механіки. Абетка кінематики

Основна задача механіки. Абетка кінематики 10 клас

Мета онлайн уроку: формувати під час очного або дистанційного навчання знання про механічний рух і його види, систему відліку, відносно якої він розглядається, матеріальну точку як фізичну модель тіла; формувати усвідомлення відносності механічного руху

Наука складається з фактів, як будинок з каменів, але набір фактів – ще не наука, так само, як купа каменів – ще не будинок.
А. Пуанкаре

Слайд 1

Актуалізація опорних знань. Перевірка знань

Створіть асоціативний кущ з ключовим словом «механічний рух». Обов’язково лишіть місце, щоб можна було доповнювати його впродовж уроку.

Хто призабув, навожу приклад асоціативного куща до слова «школа».

Асоціативний кущ до слова школа.

Слайд 2

Вивчення нового матеріалу «Основна задача механіки. Абетка кінематики»

Опрацьовуємо дистанційно параграф «Основна задача механіки. Абетка кінематики» §4 за підручником «Фізика 10 клас, В. Г. Бар’яхтар, С. О. Довгий». Складаємо конспект. Нижче виділені головні означення.

Для візуалізації фізичних явищ можна скористатися анімаціями/симуляціями за вказаними посиланнями: система відліку.


PlayVideo YouTube


Механіка — наука про механічний рух матеріальних тіл і про взаємодії, які при цьому відбуваються між тілами.

Основна задача механіки — пізнати закони механічного руху тіл, взаємодій між тілами, передбачати поведінку тіл на основі законів механіки, визначати механічний стан тіла (координати та швидкість руху) в будь-який момент часу.

Кінематика — розділ механіки, який вивчає рух тіл і при цьому не розглядає причин, якими цей рух викликаний.

Механічний рух — зміна з часом положення тіла (або частин тіла) в просторі відносно інших тіл.

Тіло відліку, пов’язані з ним система координат і прилад для відліку часу утворюють систему відліку.

Система відліку

Матеріальна точка — це фізична модель тіла, розмірами якого в умовах задачі можна знехтувати.

Уявну лінію, в кожній точці якої послідовно перебувала матеріальна точка під час руху, називають траєкторією руху.

Координати матеріальної точки у двовимірній системі координат обчислюють за формулами: x=x0+sx, y=y0+sy.

Шлях — це фізична величина, яка дорівнює довжині траєкторії або довжині її певної ділянки.

Переміщення s — це векторна величина, яку графічно подають у вигляді напрямленого відрізка прямої, який з’єднує початкове і кінцеве положення матеріальної точки.

Переміщення


Одиниця шляху та модуля переміщення в СІ — метр (м).

Траєкторія руху, шлях і переміщення тіла залежать від вибору системи відліку — в цьому полягає відносність механічного руху.

Траєкторія

Слайд 3

Види механічного руху

За характером руху розрізняють рівномірний і нерівномірний рухи, за формою траєкторії — прямолінійний і криволінійний рухи.

Види механічного руху

Слайд 4

Закріплення набутих знань

Доповніть асоціативний кущ, який склали на початку уроку, значимими ключовими словами. Пройдіть інтерактивний тест «Основна задача механіки. Абетка кінематики».

Тест "Основна задача механіки. Абетка кінематики"

Контрольні запитання до онлайн уроку "Основна задача механіки. Абетка кінематики" під час очного або дистанційного навчання.

Слайд 5

Домашнє завдання

Вправи до онлайн уроку «Основна задача механіки. Абетка кінематики», які вкаже ваш учитель фізики.

Наприклад, Вправа 4, завдання 1, 2, 3, 4 за підручником «Фізика 10 клас, В. Г. Бар’яхтар, С. О. Довгий».


PlayОсновна задача механіки. Абетка кінематики


Запрошуємо школярів та вчителів приєднатися до спільноти Facebook "Дистанційне навчання: Фізика":

Перейти на сторінку в ФБ


Дистанційне Навчання З Фізики цікавиться

  • Дистанційне Навчання З ФізикиМаєте питання, пропозиції або помітили помилку? Напишіть нам та ставте лайк!
  • Задонатити
  • Добровільну фінансову допомогу на розвиток проекту у вигляді довільної суми коштів, яка Вас не обтяжує, можна швидко надіслати за вказаним під кнопкою "Задонатити" посиланням

Візьміть участь в обговоренні

+++ +++
  • Зберегти, як скаргу
Не знайдено або поки відсутні!