21.08.2020 09:59
для всіх
4458
    
  2 | 2  
 © Дистанційне Навчання З Фізики

Розв’язування задач з теми: Питома теплоємність речовини. Кількість теплоти

Розв’язування задач з теми: Питома теплоємність речовини. Кількість теплоти 8 клас

Мета онлайн уроку: закріпити знання під час очного або дистанційного навчання з теми «Питома теплоємність речовини. Кількість теплоти»; продовжити формування вмінь і навичок учнів розв’язувати фізичні задачі, застосовуючи набуті знання

У кожній природничій науці стільки істини, скільки в ній математики.
І. Кант

Слайд 1

Актуалізація опорних знань. Перевірка знань

Пройдіть тест з теми «Питома теплоємність речовини. Кількість теплоти, що поглинається речовиною під час нагрівання або виділяється під час охолодження», щоб пригадати пройдений матеріал перед застосуванням набутих знань при розв’язуванні задач. Тест побудований на основі контрольних запитань параграфу.

Тест "Питома теплоємність речовини. Кількість теплоти"

Контрольні запитання до онлайн уроку "Питома теплоємність речовини. Кількість теплоти" під час очного або дистанційного навчання.

Слайд 2

Застосування набутих знань по темі «Питома теплоємність речовини. Кількість теплоти»

Опрацьовуємо задачі в робочих зошитах. Якщо щось не виходить, значить треба ще раз пройти пройдені теми про «кількість теплоти та питому теплоємність».

Слайд 3

Якісні задачі

Задача 1.

Скориставшись таблицею питомих теплоємностей, скажіть, що важче нагріти на 1 градус, лід чи воду?

Вода та лід

Слайд 4

Задача 2.

Чому пісок біля водойм охолоджується швидше, ніж сама вода в них? Питома теплоємність піску – близько 970 Дж/(кг·0С).

Пісок та вода

Слайд 5

Задача 3.

Чому цегляні печі довше тримають тепло, ніж металеві, але повільніше нагріваються за них?

Задача про піч

Слайд 6

Кількісні задачі

Задача 4.

Мідну деталь масою 100 г потрібно нагріти від 25 до 3250С. Скільки тепла для цього потрібно? Питома теплоємність міді – 400 Дж/(кг·0С). Відповідь запишіть в кДж.


Слайд 7

Задача 5.

Яку кількість теплоти потрібно затратити для нагрівання води об’ємом 2 л від кімнатної температури 200С до кипіння, якщо вона знаходиться в металевому чайнику масою 200 г? Питома теплоємність нержавіючої сталі – 500 Дж/(кг·0С). Відповідь запишіть в кДж.


Слайд 8

Задача 6.

Визначте масу латунної деталі, графік нагріву якої зображено нижче.

Графік нагріву латуні


Слайд 9

Задача 7.

Задача про кулон


Металевий кулон масою 20 г охолоджується в зовнішнє середовище. Віддавши в повітря 250 Дж теплоти, він охолонув на 50 градусів Цельсія. Яка питома теплоємність кулона і чи справді він зроблений з дорогоцінного металу? З якого?


Слайд 10

Домашнє завдання

Вправи до онлайн уроку «Розв’язування задач з теми: Питома теплоємність речовини. Кількість теплоти», які вкаже ваш учитель фізики.

Наприклад, Вправа 8, завдання 4, 6 за підручником «Фізика 8 клас, В. Г. Бар’яхтар, С. О. Довгий».

Наприклад, Завдання 8, вправа 4, 5 за підручником «Фізика 8 клас, П. Ф. Пістун, В. В. Добровольський».


Запрошуємо школярів та вчителів приєднатися до спільноти Facebook "Дистанційне навчання: Фізика":

Перейти на сторінку в ФБ


Візьміть участь в обговоренні

+++ +++
  • Зберегти, як скаргу
Не знайдено або поки відсутні!