Розв’язування задач з теми: Рівноприскорений прямолінійний рух. Прискорення
10 клас
Мета онлайн уроку: закріпити знання під час очного або дистанційного навчання з теми «Рівноприскорений прямолінійний рух. Прискорення»; продовжити формування вмінь і навичок учнів розв’язувати якісні та кількісні фізичні задачі, застосовуючи набуті знання
Людина знає фізику, якщо вона вміє розв’язувати задачі.
Е. Фермі
Тест "Рівноприскорений прямолінійний рух. Прискорення"
Слайд 2
Застосування набутих знань по темі «Рівноприскорений прямолінійний рух. Прискорення»
Опрацьовуємо задачі в робочих зошитах. Якщо щось не виходить, значить треба ще раз пройти пройдені теми про «рівноприскорений прямолінійний рух» та «прискорення».
Слайд 3
Якісні задачі
Задача 1.
Потяг рушає. Куди напрямлене його прискорення?
Слайд 4
Задача 2.
Потяг гальмує. Куди тепер напрямлене його прискорення?
Слайд 5
Задача 3.
Потяг їде рівномірно прямолінійно. Куди в даному випадку напрямлене його прискорення?
Слайд 6
Кількісні задачі
Задача 4.
Швидкість потягу на шляху 300 м збільшилася з 18 км/год до 36 км/год. Визначте прискорення руху потяга і час, протягом якого збільшувалася швидкість.
Підказка: Задача подібна до задачі з прикладу з попереднього уроку, яку ви оформляли під час домашнього завдання. Знаходиться на сторінці 37 підручника. Не забуваємо виконати малюнок.
Велосипедистка, що рухалася зі швидкістю 2, 5 м/с, починає розганятися і, рухаючись із прискоренням 0, 5 м/с2, сягає швидкості 5 м/с.
1) Яким є переміщення велосипедистки за час розгону?
2) Скільки часу розганялася велосипедистка?
3) Запишіть рівняння проекції швидкості руху та проекції переміщення.
4) Якою була швидкість руху велосипедистки через 2 с після початку розгону? Через який інтервал часу швидкість її руху становила 4 м/с?
5) Побудуйте графіки залежності від часу проекції швидкості та проекції переміщення велосипедистки. Покажіть на графіку vx(t) переміщення велосипедистки за перші 3 с розгону; за останню 1 с розгону.
Підказка: Все, що потрібно для розв’язку, є в параграфі 6.
Слайд 8
Домашнє завдання
Вправи до онлайн уроку «Розв’язування задач з теми: Рівноприскорений прямолінійний рух. Прискорення», які вкаже ваш учитель фізики.
Наприклад, Вправа 6, завдання 3, 4 за підручником «Фізика 10 клас, В. Г. Бар’яхтар, С. О. Довгий».
Запрошуємо школярів та вчителів приєднатися до спільноти Facebook "Дистанційне навчання: Фізика":