21.11.2020 18:10
для всіх
3627
    
  - | 1  
 © Дистанційне Навчання З Фізики

Питома теплота плавлення

Питома теплота плавлення 8 клас

Мета онлайн уроку: поглибити знання під час очного або дистанційного навчання про процес плавлення й кристалізації речовин; увести поняття питомої теплоти плавлення речовини та формулу для обчислення кількості теплоти при даному процесі

Крадене багатство зникає, як лід тане.
Народне прислів’я

Слайд 1

Актуалізація опорних знань. Перевірка знань

Пройдіть інтерактивний тест з попереднього уроку «Плавлення та кристалізація», щоб підготуватися до вивчення нової теми.

Тест "Плавлення та кристалізація"

Контрольні запитання до онлайн уроку "Плавлення та кристалізація" для очного та дистанційного навчання.

Також пригадаємо фізичну величину «кількість теплоти» та дамо відповіді на важливі питання, з якими ми зіткнемося на сьогоднішньому уроці. При дистанційному навчанні відповідаємо письмово.

Фронтальне опитування

1. Що таке кількість теплоти?

2. Які одиниці кількості теплоти в СІ?

Слайд 2

Сталь та лід


Дистанційне Навчання З Фізики цікавиться

  • Чи однакову кількість теплоти необхідно передати льоду і сталі (за температури близької до температури плавлення), щоб перевести їх у рідкий стан?
  • Відгукнутись

Слайд 3

Вивчення нового матеріалу «Питома теплота плавлення»

Опрацьовуємо очно або дистанційно параграф «Питома теплота плавлення» §12 за підручником «Фізика 8 клас, В. Г. Бар’яхтар, С. О. Довгий» або §10 п. 5 «Плавлення і твердіння кристалічних речовин» за підручником «Фізика 8 клас, П. Ф. Пістун, В. В. Добровольський». Пишемо конспект, головне виділене нижче.

При дистанційному навчанні урок варто розпочати з пояснювального відео по темі.

PlayVideo YouTube

Слайд 4

Питома теплота плавлення

Кількість теплоти, яку необхідно витратити на плавлення певної маси речовини, дорівнює кількості теплоти, що виділяється під час кристалізації цієї речовини.

Плавлення та кристалізація

Питома теплота плавлення — фізична величина, що характеризує певну речовину й дорівнює кількості теплоти, яку необхідно передати твердій кристалічній речовині масою 1 кг, щоб за температури плавлення повністю перетворити її на рідину.

Питому теплоту плавлення позначають символом λ («лямбда») і обчислюють за формулою:

Питома теплота плавлення. Формула

де Q — кількість теплоти, необхідна для плавлення речовини масою m.

Одиниці питомої теплоти плавлення в СІ — джоуль на кілограм:

Одиниці питомої теплоти плавлення в СІ

Питома теплота плавлення показує, на скільки за температури плавлення внутрішня енергія 1 кг речовини в рідкому стані більша, ніж внутрішня енергія 1 кг цієї речовини у твердому стані.


Дистанційне Навчання З Фізики цікавиться

  • Що означає твердження: «Питома теплота плавлення сталі становить 84кДж/кг»?
  • Відгукнутись

Питома теплота плавлення деяких речовин. Таблиця

Слайд 5

Температура плавлення

Щоб обчислити кількість теплоти, необхідну для плавлення кристалічної речовини, узятої за температури плавлення, потрібно питому теплоту плавлення цієї речовини помножити на її масу:

Формула обчислення кількості теплоти при плавленні та кристалізації

де Q — кількість теплоти, яку поглинає тверда кристалічна речовина; λ — питома теплота плавлення; m — маса речовини.

За однакової температури внутрішня енергія речовини в рідкому стані більша за внутрішню енергію речовини у твердому стані.

Слайд 6

Закріплення набутих знань

Пройдіть інтерактивний міні-тест онлайн уроку «Питома теплота плавлення», побудований на основі контрольних запитань параграфа та додаткових завдань.

Тест "Питома теплота плавлення"

Контрольні запитання до онлайн уроку "Питома теплота плавлення" для очного та дистанційного навчання.

Слайд 7

Розв’язування задач

Розглянемо задачу з п. 3 «Учимося розв’язувати задачі» з підручника «Фізика 8 клас, В. Г. Бар’яхтар, С. О. Довгий» на сторінці 58 та проаналізуємо розв’язок.

Задача

Яка кількість теплоти потрібна, щоб розплавити 5 кг свинцю, взятого за температури 27°С?

Слайд 8

Домашнє завдання

Вправи до онлайн уроку «Питома теплота плавлення», які вкаже ваш учитель фізики.

Наприклад, Вправа 12, завдання 1, 2, 3 за підручником «Фізика 8 клас, В. Г. Бар’яхтар, С. О. Довгий».

Наприклад, Завдання 10, вправа 4, 5 за підручником «Фізика 8 клас, П. Ф. Пістун, В. В. Добровольський».


Запрошуємо школярів та вчителів приєднатися до спільноти Facebook "Дистанційне навчання: Фізика":

Перейти на сторінку в ФБ


Візьміть участь в обговоренні

+++ +++
  • Зберегти, як скаргу
 26.11.2020 10:47  Данііл Максим‘юк => © 

Ні бо температура плавлення льоду набагато меньша за температуру плавлення стали

 23.11.2020 08:14  Алла => © 

Дуже гарно для учнів та допомога вчителю. Дякую