27.11.2020 12:18
для всіх
6820
    
  - | -  
 © Дистанційне Навчання З Фізики

Розв’язування задач з теми: Побудова зображень у лінзах. Формула тонкої лінзи

Розв’язування задач з теми: Побудова зображень у лінзах. Формула тонкої лінзи 9 клас

Мета онлайн уроку: закріпити знання під час очного або дистанційного навчання з теми «Побудова зображень у лінзах. Формула тонкої лінзи»; продовжити формування вмінь і навичок учнів розв’язувати фізичні задачі, застосовуючи набуті знання

При вивченні наук приклади корисніші за правила.
І. Ньютон

Слайд 1

Актуалізація опорних знань. Перевірка знань

Пройдіть інтерактивний тест з попереднього уроку, щоб пригадати пройдену тему. Це допоможе справитися з усіма поданими завданнями.

Тест "Побудова зображення у лінзах. Деякі оптичні пристрої. Формула тонкої лінзи"

Контрольні запитання до онлайн уроку "Побудова зображення у лінзах. Деякі оптичні пристрої. Формула тонкої лінзи" для очного та дистанційного навчання.

Сьогодні знову переглянемо трохи цікавих та відомих фото, а саме – світлини з космосу. Їх вдалося зробити завдяки постійному вдосконаленню сучасних лінз, дзеркал, фотокамер.

1. «Мармурові» хмари з Юпітера.

Мармурові хмари з Юпітера

Їх сфотографували з космічного зонду NASA «Юнона», котрий був запущений в 2011 р., а долетів до орбіти планети лише в 2016 р.

2. Дивовижна зоряна система Ета Кіля.

Дивовижна зоряна система Ета Кіля

Ця зоря з незвичайним світінням продукує в 5 мільйонів разів більше енергії, ніж наше Сонце. Зображення зроблене космічним телескопом Hubble.

3. Селфі на Марсі.

Селфі на Марсі

Дану світлину на червоній планеті відзняв марсохід NASA «К’юріосіті», який представляє собою цілу Марсіанську наукову лабораторію, яка курсую планетою з 2012 року.

4. «Стовпи творіння».

Стовпи творіння

Дуже відома світлина від Hubble, на якій вдалось сфотографувати сконцентровані величезні «стовпи» з пилу та газу з дуже великою деталізацією. «Стовпи творіння», це так звана область зореутворення. Висота об’єктів близько 4-6.5 св. років.

5. Туманність «Кінська голова».

Туманність Кінська голова

Ще одна відома світлина від космічного телескопа – відома туманність «Кінська голова» з сузір’я Оріона.

Бажаючі, можуть подивитися більше унікальних фото з космосу на офіційному сайті космічного телескопа Hubble.

Слайд 2

Застосування набутих знань по темі «Побудова зображень у лінзах. Деякі оптичні пристрої. Формула тонкої лінзи»

Опрацьовуємо задачі в робочих зошитах. Якщо щось не виходить, значить треба повторити пройдений урок «Побудова зображень у лінзах. Деякі оптичні пристрої. Формула тонкої лінзи».

Два альтернативних уроки розв’язування задач з теми "Побудова зображень у лінзах. Формула тонкої лінзи".

Урок 1:

PlayVideo YouTube

Урок 2:

PlayVideo YouTube

Задачі

Задача 1.

Побудуйте зображення стрілки за допомогою трьох «зручних променів» для одного з кількох випадків на вибір. Також охарактеризуйте, яке зображення отримали (дійсне, уявне, пряме, обернене, збільшене, зменшене, без змін чи його взагалі не існує?).

А) Предмет розташований за подвійним фокусом збиральної лінзи

Б) Предмет розташований між фокусом і подвійним фокусом збиральної лінзи.

В) Предмет розташований між фокусом і збиральною лінзою.

Г) Предмет розташований на фокусній відстані від збиральної лінзи.

Д) Предмет розташований між фокусом і розсіювальною лінзою.

Е) Предмет розташований за фокусом розсіювальної лінзи.

Ж) Предмет розташований на фокусній відстані від розсіювальної лінзи.

Слайд 3

Задача 2.

Побудуйте зображення предмета АВ у збиральній лінзі.

Побудуйте зображення предмета АВ у збиральній лінзі

Слайд 4

Задача 3.

Предмет розташований на відстані 50 см від тонкої лінзи. На якій відстані утвориться зображення предмета, якщо оптична сила лінзи 6 дптр.


Слайд 5

Задача 4.

Відстань від стіни до палаючої свічки 5 м. Між ними розмістили опуклу лінзу на відстані 2 м від стіни. Визначте фокусну відстань лінзи, якщо на стіні з’явилося чітке зображення свічі.


Слайд 6

Задача 5.

Предмет розміщений на відстані 50 см від лінзи з фокусною відстанню 0, 1 м. Яке збільшення лінзи?


Слайд 7

Домашнє завдання

Вправи до онлайн уроку «Розв’язування задач з теми: Побудова зображень у лінзах. Формула тонкої лінзи», які вкаже ваш учитель фізики.

Наприклад, Вправа 15, завдання 3, 5 за підручником «Фізика 9 клас, В. Г. Бар’яхтар, С. О. Довгий».


Запрошуємо школярів та вчителів приєднатися до спільноти Facebook "Дистанційне навчання: Фізика":

Перейти на сторінку в ФБ


Візьміть участь в обговоренні

+++ +++
  • Зберегти, як скаргу
Не знайдено або поки відсутні!