02.12.2020 19:19
для всіх
4156
    
  - | -  
 © Дистанційне Навчання З Фізики

Око як оптична система. Зір і бачення. Окуляри. Вади зору та їх корекція

Око як оптична система. Зір і бачення. Окуляри. Вади зору та їх корекція 9 клас

Мета онлайн уроку: сформувати знання під час очного або дистанційного навчання про око як оптичну систему, вади людського зору та способи їх корекції

Реальність – річ відносна і залежить від того, через які окуляри ви на неї дивитеся.
Сильвія Плат

Слайд 1

Актуалізація опорних знань. Перевірка знань


Дистанційне Навчання З Фізики цікавиться

По даних ВООЗ за 2015 р, кожна третя дитина у світі мала вади зору. І ця цифра з кожним роком тільки зростає. Спробуємо на сьогоднішньому уроці розібратися, що представляє собою людське око, як працює зір людини, як його можна «лікувати» та багато іншого.

Слайд 2

Тепер проведемо невелику самостійну роботу.

Самостійна робота

Проскрольте таблицю вліво →

Варіант 1

Варіант 2

1. Намалюйте збиральну лінзу та її схематичне позначення.

2. Фокусна відстань лінзи рівна 0, 03 м. Побудуйте хід трьох «зручних» променів в розсіювальній лінзі, коли зображення знаходиться за подвійним фокусом.

3. Яка фокусна відстань лінзи, якщо оптична сила її рівна 5 дптр.

1. Намалюйте розсіювальну лінзу та її схематичне позначення.

2. Фокусна відстань лінзи рівна 0, 03 м. Побудуйте хід трьох «зручних» променів в збиральній лінзі, коли зображення знаходиться за подвійним фокусом.

3. Визначте оптичну силу лінзи, якщо фокус знаходиться на відстань 25 см.

Слайд 3

Вивчення нового матеріалу «Око як оптична система. Зір і бачення. Окуляри. Вади зору та їх корекція»

Опрацьовуємо очно або дистанційно параграф «Око як оптична система. Зір і бачення. Окуляри. Вади зору та їх корекція» §16 за підручником «Фізика 9 клас, В. Г. Бар’яхтар, С. О. Довгий». Складаємо конспект, головні означення, які треба законспектувати, виділені синім кольором.

Для візуалізації фізичних явищ можна скористатися анімаціями/симуляціями за вказаними посиланнями: Акомодація ока, Аномалії рефракції.

При дистанційному навчанні розпочати урок варто з пояснювального відео.

PlayVideo YouTube

Слайд 4

Будова ока

Око людини — це природна оптична система. Основними елементами її є рогівка, кришталик і склисте тіло.

Будова ока

Детальна будова ока

Здатність ока пристосовуватися до різної освітленості називають адаптацією.

У оптичній системі ока заломлюється світло, і в результаті на сітківці — світлочутливій поверхні очного дна — утворюється зменшене, дійсне, обернене зображення предмета.

У оці формується зменшене, дійсне, обернене зображення

Слайд 5

Акомодація ока. Відстань найкращого зору

Здатність кришталика змінювати свою кривизну в разі зміни відстані до розглядуваного предмета називають акомодацією.

Найменшу відстань, на якій око бачить предмет практично не втомлюючись, називають відстанню найкращого зору.

Для людини з нормальним зором відстань найкращого зору дорівнює приблизно 25 см.

Для візуалізації акомодації варто скористатися симуляцією Акомодація ока.

Слайд 6

Інерція зору

Після того як зображення предмета зникає із сітківки ока, зоровий образ, викликаний цим предметом, зберігається у свідомості людини протягом 0, 1 с. Цю властивість називають інерцією зору (персистенцією).

На цій властивості побудований принцип кінематографа. Подивіться на gif-анімацію (натисніть на слідуючий малюнок) з частотою 12 кадрів в секунду, щоб зрозуміти зорове сприйняття швидко змінюваних кадрів.

Інерція зору. Приклад

Слайд 7

Стробоскопічні світлини

Стробоскоп являє собою джерело світла, що випромінює світлові спалахи через малі рівні інтервали часу. Під час фотографування об’єктів, що освітлені стробоскопом, отримують стробоскопічні фотографії. Нижче подане стробоскопічне зображення кішки, яка завжди падає на ноги.

Стробоскопічна світлина

Слайд 8

Нормальний зір

Фокус F оптичної системи ока у спокійному стані розташований на сітківці.

Нормальний зір

На сітківці утворюється чітке зображення віддалених предметів.

Фокусна відстань нормального ока становить приблизно 1, 71 см.

Слайд 9

Вади зору та їх корекція

Короткозорість (міопія)

Фокус F оптичної системи ока у спокійному стані розташований перед сітківкою.

Короткозорість (міопія)

На сітківці утворюється розмите зображення віддалених предметів.

Відстань найкращого зору менша від 25 см. Короткозора людина читає книжку, наближуючи її до очей.

Короткозорість коригується окулярами із розсіювальними лінзами.

Короткозорість коригується окулярами із розсіювальними лінзами

У школярів найбільш популярна хвороба зору – міопія. В Європі та в Україні до 50% випускників мають короткозорість, в країнах Азії – до 90%.

Слайд 10

Вади зору та їх корекція

Далекозорість (гіперметропія)

Фокус F оптичної системи ока у ненапруженому стані розташований за сітківкою.

Далекозорість (гіперметропія)

На сітківці утворюється розмите зображення віддалених предметів.

Відстань найкращого зору більша за 25 см.

Далекозора людина читає книжку, віддаляючи її від очей.

Далекозорість коригується окулярами зі збиральними лінзами.

Далекозорість коригується окулярами зі збиральними лінзами

Далекозорість розвивається зазвичай після 50 років внаслідок вікових змін оптичної системи ока. Також слушно зауважити, що усі діти народжують далекозорими, що є нормою, але під час зростання, зір нормалізується.

Для візуалізації вад зору варто скористатися симуляцією Аномалії рефракції.

Слайд 11

Вправа для очей «20-20-20».

Вправа для очей

А тепер відпочинемо пів хвилини та зробимо корисну вправу для очей «20-20-20», щоб вони змогли відпочити. Що це за вправа? Дуже просто! Кожні 20 хвилин дивіться удалечінь на 20 метрів впродовж 20 секунд.

Вправа для очей 20-20-20

Таких вправ існує досить багато і з ними варто ознайомитися.

Слайд 12

Закріплення набутих знань

Пройдіть інтерактивний тест онлайн уроку «Око як оптична система. Зір і бачення. Окуляри. Вади зору та їх корекція», побудований на основі контрольних запитань параграфа та додаткових завдань.

Тест "Око як оптична система. Зір і бачення. Окуляри. Вади зору та їх корекція"

Контрольні запитання до онлайн уроку "Око як оптична система. Зір і бачення. Окуляри. Вади зору та їх корекція" для очного та дистанційного навчання.

Слайд 13

Домашнє завдання

Вправи до онлайн уроку «Око як оптична система. Зір і бачення. Окуляри. Вади зору та їх корекція», які вкаже ваш учитель фізики.

Наприклад, Вправа 16, завдання 4, 6, 7 за підручником «Фізика 9 клас, В. Г. Бар’яхтар, С. О. Довгий».


Запрошуємо школярів та вчителів приєднатися до спільноти Facebook "Дистанційне навчання: Фізика":

Перейти на сторінку в ФБ


Візьміть участь в обговоренні

+++ +++
  • Зберегти, як скаргу
 09.11.2023 07:47  Віктор => © 

 28.11.2022 14:27  Ґалаґаннаста => © 

Ні, в мене короткозорість .