16.12.2020 22:40
для всіх
3655
    
  4 | 4  
 © Поліанна М

Переваги й недоліки використання відновлюваних джерел енергії

Переваги й недоліки використання відновлюваних джерел енергії

Екологічні аспекти енергетики та енергозбереження c кожним роком стають все більш актуальними в глобальному масштабі. Згідно Всесвітньої метеорологічної організації, глобальна середня температура на планеті підвищилася на 1, 1°C з початку доіндустріального періоду, і на 0, 2°C – у порівнянні з періодом 2011-2015 рр.

Разом з тим з кожним роком фіксується загальносвітовий попит на енергію: тільки в 2018 році він збільшився на 2, 3%. Екологи стурбовані тим, чи можна знайти баланс між виробництвом і споживанням електроенергії з урахуванням негативних для екології наслідків нарощування відповідних потужностей. Однак чи можуть відновлювані джерела електроенергії стати панацеєю в цьому питанні? Експерти відзначають: відсутність належного державного контролю в парі з корупційними ризиками може привести до зворотного ефекту.

Прикладом може служити питання утилізації відпрацьованих сонячних панелей. Екологів турбує той факт, що це може стати серйозною проблемою протягом найближчих 20-30 років з урахуванням темпів розвитку сонячної енергетики в глобальному масштабі. За деякими оцінками, до 2050 року в утилізації можуть потребувати десятки тон «сонячного сміття», що викликає заклопотаність з урахуванням того, що фотоелементи сонячних панелей містять такі отруйні речовини, як свинець, кадмій та миш`як.

Сонячна енергетика – не єдиний «камінь спотикання» в справі переходу країн до відновлюваних джерел енергії. Деякі екологи звертають увагу на те, що вітряні електростанції можуть нести загрозу для пернатих, якщо розташовані на шляхах їх міграції. Вони також неодноразово відзначали негативний вплив великих, малих і мікро ГЕС на екосистему і, зокрема, на біорізноманіття. Так, у разі великих ГЕС мова може йти про такі серйозні ризики, як зміна ландшафту, яка несе загрозу річковій фауні. Що стосується великих сонячних електростанцій, то тут, якщо вони побудовані за рахунок пасовищ, постає питання випасу худоби.

Впровадження відновлюваних джерел енергії (ВДЕ) набирає популярність навіть у тих країнах, які традиційно оперують великими запасами нафти і газу. Основна причина – їх екологічність. Однак практика використання і результати досліджень деяких наукових спільнот уже говорять про те, що «зелена» енергетика не так безпечна для навколишнього середовища, як ми думаємо.

Говорячи про те, що представники «зеленої» енергетики надають нам унікальну можливість поліпшити світову екологію, слід бути все ж обачними. Суспільству ще належить з`ясувати, чи є відновлювані джерела енергії дійсно менш руйнівними ніж викопне паливо.


Запрошуємо школярів підписатися на канал youtube "Готові Домашні Завдання (ГДЗ): Фізика":

Перейти до ГДЗ на YouTube


Візьміть участь в обговоренні

+++ +++
  • Зберегти, як скаргу
Не знайдено або поки відсутні!