31.12.2020 12:28
для всіх
14743
    
  64 | 65  
 © Поліанна М

Еволюція важільних терезів

Еволюція важільних терезів

Люди навчилися зважувати різні предмети багато тисячоліть тому. В ті часи прилади для вимірювання маси були досить примітивними, але вже в давньоєгипетській «книзі мертвих» описувалося, як бог Анубіс зважує на «терезах істини» серця померлих.

Види древніх терезів

Важільні терези знадобилися для ведення торгівлі, для визначення фальшивих і справжніх дорогоцінних каменів. Перші пристосування виглядали як коромисло, з двох сторін якого підвішувалися чаші. Центральна частина була закріплена на мотузці, а еталоном служили зерна злаків. Пізніше з`явилися пересувні гирі, але й тоді точність вимірювань залишалася невисокою. До того ж, було вкрай складно зважувати важкі предмети.

Створити терези дещо іншого типу вдалося древнім римлянам. Це був нерівноплечевий прилад, який з часом отримав назву «безмін». Суть його роботи полягала в нерухомій точці опори і приросту, коли переміщається тільки гиря. Для визначення ваги використовувалася шкала на стрижні.

Замість природних еталонів стали використовувати гирі: спеціальні пластини прямокутної форми, шматки свинцю або бронзи у формі багатогранника, шайби, кулі. Цікаво, що гирі нерідко зображували голови імператорів або богів, тварин, жіночі силуети. В Київській Русі князь Володимир запровадив єдині норми маси в 996 році.

Шахрайство при зважуванні в древню епоху вважалося тяжким гріхом.

Нові винаходи

У XII столітті винайшли терези з похибкою в межах 0, 1%. Судячи з записками арабського математика, фізика і механіка Аль-Хзазіні, ці пристрої вже дозволяли визначити щільність речовин і навіть дізнатися про склад сплаву.

У XVI столітті Галілео Галілей вперше знайшов спосіб зважувати предмети, що знаходяться в рідині. Він винайшов гідростатичні ваги. Платформні терези з`явилися в XVII столітті, коли французький вчений Жиль де Роберваль встановив балку-коромисло під чашами терезів, а не над ними. Тут коромисло вже грало роль платформи. Але таке пристосування довго залишалося незатребуваним.

Ситуація змінилася, коли в 1850 році ще один французький вчений Ж. Беранже вніс в конструкцію деякі коригування. Він прибрав зайві важелі, і чутливість пристрою зросла.

Поки одні вчені займалися вдосконаленням платформних терезів, інші розробляли пристрої нового типу – пружинні ваги. Перший такий пристрій зробив німець К. Вайгель, причому йому вдалося домогтися високої точності зважування і компактності самих ваг.

В ті часи створювалися найрізноманітніші типи ваг: крутильні, зернові, митників та інші.

Автоматичні ваги, в яких не потрібно переміщати гирі, існують з XVIII століття. Коли на чашу такого пристрою поміщають якийсь предмет, його маса відображається відразу на циферблаті.

Ваги для будь-яких цілей

З розвитком науки і промисловості з`являвся транспорт, здатний перевозити важкі вантажі. Їх масу потрібно було якось вимірювати, для цих цілей в 1818 році були створені десяткові ваги Квінтенца, а в 1831 – сотенні терези Фербенкса. Суть роботи десяткових ваг полягає в тому, що вантажі врівноважуються на них за допомогою гирь, які важать в 10 разів менше цього вантажу.

На початку XX століття з`явився пристрій для безперервного вимірювання маси – дозувальні і конвеєрні ваги. До того моменту стало ясно, що зважити вантаж прямо на транспорті можна швидше і простіше, тому були розроблені автомобільні та вагонні ваги. Особливі надточні пристрої стали застосовувати в фармацевтиці, ювелірній справі, наукових дослідженнях. На сьогоднішній день існує навіть пристрій, здатний визначити вагу молекули ДНК. Правда, такий прилад з`явився лише в 2005 році.

Сьогодні існує величезна кількість всіляких приладів для вимірювання маси тіла та зважування будь-яких предметів. Більше того, у кожного вдома є хоча б один з різновидів ваг, наприклад, той же безмін.


Запрошуємо школярів підписатися на канал youtube "Готові Домашні Завдання (ГДЗ): Фізика":

Перейти до ГДЗ на YouTube


Візьміть участь в обговоренні

+++ +++
  • Зберегти, як скаргу
Не знайдено або поки відсутні!