12.10.2018 11:58
для всіх
548
    
  4 | 4  
 © Суворий

Народжені бігати

Народжені бігати Крістофер Макдугал

відгук до книги "Народжені бігати. Рух до безмежних можливостей" Крістофера Макдугала

Наші знання з еволюції частенько доволі застарілі та шматоподібні. У нас є загальне розуміння про імовірне походження людини від приматів. Є усі підстави так вважати через візуальні подібності в структурі нашого тіла. Втім уявлення про заледве чи не моментальну трансформацію зрозуміло, що дещо перебільшені. Від горили та шимпанзе ми сильно відрізняємося не лише наявністю розвиненого головного мозку (суттєво більшого), але й фізичною силою (суттєво меншою) та фізіологічним розвитком. Те, на що мало роблять акцент, а саме наша стрункість та прямоходячість, є не що інше, як результат мільйонів років еволюції, а не десятків чи сотень тисяч.

Виникає цілком логічне запитання, як істота позбавлена міцних кігтів і ще не розвинених достатньо розумових здібностей, змогла вижити серед хижих просторів африканської савани, з якої, згідно останніх досліджень, людство розбрелося по всьому світу. Картинки полювання на мамонта - це вже життя людини пізнього періоду, ледве не вчора. Для еволюції тіла та мозку необхідні були мільйони років порівняно вільного доступу до якісного протеїну, якого у достатній кількості можна було забезпечити лише споживаючи м`ясо. Мисливство на ранніх етапах еволюції без зброї і навиків, що потребують мозку, перетворювало людину прямоходячу версії 1.0 в беззахистне джерело протеїну для інших тварин. Виживання було просто неможливим за такої фізіології. Але ми якимось чином вижили... Як вижила ця слабка і далеко нерозумна істота?

Сталося диво. Мільйони років тому на планеті Земля з`явився новий, неймовірно амбітний, наділений нечуваними здібностями убивця: людина. До появи високоефективного мозку, який змінить майбутнє планети, передували мільйони років еволюції цього вбивці. Процес модернізації, росту мозку, фізіологічним змінам допомагала вкрай ефективна технологія полювання яка полягала в нудній роботі з безперервного переслідування. Незамислувата тактика безупинного бігу за вподобаною антилопою або зеброю доводила жертву до стану абсолютного безсилля, в той час як людина будучи позбавлена волосяного покриву та використовуючи унікальну форму своїх ніг і дихальної системи, продовжувала відчувати себе відмінно. Передаючи ці навики з покоління в покоління, людина забезпечувала свій рід безупинним потоком цінних протеїнів, який і став джерелом для росту мозку. В процесі цих змін відбувалося повільне завантаження в мозок програмного забезпечення, що на елементарному початковому рівні являло собою ефективні навики полювання.

Як наслідок, коли наш мозок опанував нами повністю і вигадав більш комфортні методи боротьби за існування, наше тіло було вже повністю адаптоване під один єдиний основий вид діяльності — біг. Уся наша величезна фізіологічна конструкція для нормального, комфортного існування з мінімумом захворювань та максимум позитиву і на той і на даний момент потребує тих же режимів життєдіяльності, в яких існували наші дуже далекі предки. Причина: тіло не може еволюціонувати так само швидко, як мозок. Воно інертне...

Книга "Народжені бігати" Крістофера Макдугала дивна суміш останніх іновацій в області вивчення фізіології, неймовірних досягнень сучасних бігунів та їх попередників, реальних історій про суперскладні марафони та загадкову народність тараумара, яка дивним чином зберегла свою унікальну культуру і біг, як її невід`ємну частину. Присутні, як елементи наукової літератури, так і пригодницького екшену, де на кону стоїть людське життя в сукупності з жагою неймовірних досягнень. В деякій мірі "Народжені бігати" спроба якісно і кількісно переконати читачів в необхідності усіх і кожного хоча б частково змінити свої життєві пріоритети на догоду власному тілу, яке не може функціонувати без руху, як належить. Необхідно кинути виклик власному мозку, який, активно дбаючи про Ваш комфорт, ігнорує потреби Вашого тіла, яких він насправді не розуміє, бо пам`ять про таємницю еволюції практично зникла без сліду. Це не дивно, бо первісні людини не будували пірамід, не заморочувалося письмом, а лише полювали, як уміли, розмножувались і потихеньку розвивали колективні та індивідуальні здібності, яких зараз у нас накопичилось безліч.

"Народжені бігати" варта уваги кожного бігуна-аматора та людей, що стурбовані незадовільним станом свого здоров`я, занедбаного власним мозком, який щиро захоплений лише безмежними можливостями власних винаходів та вдоволенням основних інстинктів, на які він поки ще не має повного впливу, але і над цим уже активно працює.

Видана книга "Народжені бігати. Рух до безмежних можливостей" Крістофера Макдугала у видавництві "Наш формат" у 2018 році.

Візьміть участь в обговоренні

+++ +++
  • Зберегти, як скаргу
 13.10.2018 09:22  Каллистрат => Каранда Галина 

Нащот бега и антилоп рекомендую посмотреть фильм восьмидесятого года "Наверное боги сошли с ума" первые пару серий :))))) Там тоже бегают)))

Смотреть для поднятия настроения)))

 13.10.2018 01:50  Каранда Галина => © 

Ага. А ще ходити босим і голим). І бажано - скандинавською ходою))).
І м`ясо їсти сирим....
Ніхто ніколи не заперечував необхідність руху. А от факт, що древня людина вижила, бо древню умовну антилопу ізмором біговим брала, - розсмішив. Або я щось не так зрозуміла.