09.01.2021 11:43
для всіх
5551
    
  5 | 5  
 © Поліанна М

Чому з’являються тріщини на стінах будинків. Як запобігти їх появі

Чому з’являються тріщини на стінах будинків. Як запобігти їх появі

Проблеми морозного пучення ґрунту не виникають, наприклад, в Ізраїлі або в Африці, але ми живемо в Україні, і тому нам доводиться при будівництві приватного заміського будинку в першу чергу подумати про те, як запобігти здиманню ґрунту при його промерзанні, особливо, якщо будинок без цокольного поверху.

У гірничій енциклопедії дано визначення: «морозне здимання – процес збільшення обсягу і деформування дисперсних ґрунтів при промерзанні і виникненні опуклих форм на їх поверхні». Іншими словами, це коли у вологому ґрунті вода замерзає, то його об’єм збільшується і, відповідно, цьому обсягу потрібно десь дітись, десь знайти вихід на своєму шляху.

Так звані «сірі» будівельники зазвичай пропонують замовникам фундаменти, які мають велику несучу здатність, щоб не було просідання будинку, однак, ця проблема не є найпоширенішою. Руйнування стін будинку або поява конструктивних тріщин в абсолютній більшості випадків пов`язане саме з підняттям ґрунту під час його промерзання.

Сила піднімання замороженого ґрунту тисне на мілкозаглиблений фундамент знизу або на стрічковий фундамент збоку, і піднімає весь будинок або його частину. Для цегляних, піноблочних або газосилікатних будинків будь-яке таке переміщення призводить до тріщин, а велике число зрушень протягом декількох років може привести навіть до руйнування будинку. Ситуація ускладнюється ще й різною завантаженістю будинку, різною товщиною снігового покриву, а також більш швидким розмерзанням ґрунту на південній стороні.

Відносно спокійно можна себе відчувати в дерев`яному будинку – там перекоси можна помітити тільки років через 10-20. У дерев`яному будинку тріщина не піднімається зазвичай вище фундаменту, хоча в деяких ситуаціях буває навіть таке, що лопаються склопакети і розривається сайдинг. Але навіть якщо будинок не руйнується, то наявність тріщини сприймається негативно. Хто хотів би витратити, наприклад, кілька мільйонів гривень на будівництво і жити в будинку з тріщиною? Що робити господарям таких будинків? Звичайно, наймати працівників, котрі розуміють фізику та мають відповідний робочий досвід.


PlayЧому з’являються тріщини на стінах будинків. Як запобігти їх появі


Запрошуємо школярів підписатися на канал youtube "Готові Домашні Завдання (ГДЗ): Фізика":

Перейти до ГДЗ на YouTube


Візьміть участь в обговоренні

+++ +++
  • Зберегти, як скаргу
Не знайдено або поки відсутні!