08.02.2021 14:54
для всіх
5072
    
  4 | 4  
 © Дано:

Вправа № 33

7 кл, фізика, Бар’яхтар, Довгий

Розв’язки задач з Вправи № 33 з підручника фізика 7 клас (В. Г. Бар’яхтар, Ф. Я. Божинова, С. О. Довгий, О. О. Кірюхіна). Подані відео-підказки до завдань (1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8) допоможуть перевірити правильність виконання домашнього завдання.

Щоб отримати повний доступ до відповідей ГДЗ без обмежень спочатку підпишіться на youtube-канал "Дано:"

Підписатися на Дано

Пам’ятай, розв’язки з ГДЗ (Готові Домашні Завдання) треба використовувати лише як підказки.

Вправа № 33 до §33 «Закон збереження і перетворення механічної енергії»

1. Шайба скочується з льодової гірки на асфальт і зупиняється. Чи зберігається в цьому випадку повна механічна енергія?

Відповідь:

Ні, повна механічна енергія не зберігається. Внаслідок тертя механічна енергія перетворюється поступово на внутрішню. Якби закон збереження виконувався, шайба б рухалася нескінченно довго без зменшення швидкості.


2. Пружинний пістолет заряджають кулькою і стріляють угору. Які перетворення енергії при цьому відбуваються?

Відповідь:

Потенціальна енергія пружини перетворюється внаслідок пострілу на кінетичну енергію кульки. Далі, рухаючись вгору, кінетична енергія поступово перетворюється в потенціальну енергію поки не стає рівною нулю. В цей момент кулька зупиняється в найвищій точці і далі починає свій рух назад, а потенціальна енергія поступово перетворюється назад у кінетичну. Під час польоту виконується закон збереження енергії, повна механічна енергія стала. Коли ж кулька падає на землю, вся її механічна енергія переходить у внутрішню енергію кульки та поверхні, з якою вона зіткнулася.


3. Початкова потенціальна енергія тіла, яке перебуває на деякій висоті в стані спокою, дорівнює 400 Дж. Тіло відпускають. Якою буде кінетична енергія тіла в момент, коли його потенціальна енергія становитиме 150 Дж? Опором повітря знехтуйте.


PlayVideo YouTube

4. Тіло кидають угору, надаючи йому кінетичну енергію 300 Дж. На якійсь висоті кінетична енергія тіла зменшиться до 120 Дж. Якою буде потенціальна енергія тіла на цій висоті? Опором повітря знехтуйте.


PlayVideo YouTube

5. Камінь масою 500 г кинули вертикально вгору зі швидкістю 20 м/с. Визначте кінетичну і потенціальну енергії каменя на висоті 10 м.



PlayVideo YouTube

6. Тіло, що перебувало в стані спокою, падає з висоти 20 м. На якій висоті швидкість руху тіла дорівнюватиме 10 м/с? Опором повітря знехтуйте.


PlayVideo YouTube

7. М’яч кинули вертикально вгору зі швидкістю 8 м/с. Визначте, на який висоті швидкість руху м’яча зменшиться вдвічі. Опором повітря знехтуйте.


PlayVideo YouTube

8. На рисунку подано графік залежності швидкості руху вантажівки масою 4 т від часу. Визначте кінетичну енергію вантажівки через 15 с після початку спостереження.

Рисунок до Вправи № 33 (8)


PlayVideo YouTube

Візьміть участь в обговоренні

+++ +++
  • Зберегти, як скаргу
Не знайдено або поки відсутні!