14.05.2021 15:30
для всіх
2388
    
  4 | 5  
 © Поліанна М

Гідродинамічні характеристики кровоносної системи

Гідродинамічні характеристики кровоносної системи

На скільки складно вивчати рух крові? Виявляється, для цього створена ціла наука гемодинаміка, яка основна на фізичних законах гідродинаміки та є її частиною. Дана галузь вивчає закономірності руху крові по кровоносних судинах.

Основні показники гемодинаміки

Об`ємна швидкість кровотоку Q (л/хв, мл/хв) – обсяг крові (об’єм), який протікає через поперечний переріз певної судини за 1 хв. Даний параметр є головним показником гемодинаміки. Відображає транспортні функції крові.

Тиск крові P (мм рт. ст.) – сила, з якою кров діє на одиницю площі стінки судини є рушійною силою кровотоку. Кров тече з області з високим тиском в область з низьким, тому це є рушійною силою для фільтрації рідини через стінку капіляра.

Лінійна швидкість кровотоку V (м/с, мм/с) – швидкість, з якою частинки крові рухаються вздовж судини. Від лінійної швидкості залежить час контакту крові зі стінкою капіляра (в нормі має становити 2, 5 с). І залежить дана характеристика крові в першу чергу від об’ємної швидкості крові та площі поперечного перерізу судин. Лінійка швидкість найменша в капілярах з максимальною сумарною площею поперечного перерізу, найбільша – в аорті.

Периферійний спротив R – обумовлений тертям між кров`ю і стінкою судини, а також між шарами рухомої крові. Залежить від радіуса судини, від в`язкості крові, від характеру течії крові (ламінарна або турбулентна). Периферичний судинний опір неможливо виміряти, його можна тільки розрахувати, знаючи інші показники гемодинаміки.

Дані показники є основними і їх вивчення ще потребую докладного аналізу кожного елемента кровоносної системи. І саме фізика допомагає в цьому розібратися.


Запрошуємо школярів підписатися на канал youtube "Готові Домашні Завдання (ГДЗ): Фізика":

Перейти до ГДЗ на YouTube


Візьміть участь в обговоренні

+++ +++
  • Зберегти, як скаргу
Не знайдено або поки відсутні!