15.02.2021 16:07
для всіх
6819
    
  8 | 8  
 © Дано:

Вправа № 27

7 кл, фізика, Бар’яхтар, Довгий

Розв’язки задач з Вправи № 27 з підручника фізика 7 клас (В. Г. Бар’яхтар, Ф. Я. Божинова, С. О. Довгий, О. О. Кірюхіна). Подані відео-підказки до завдань (1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10) допоможуть перевірити правильність виконання домашнього завдання.

Щоб отримати повний доступ до відповідей ГДЗ без обмежень спочатку підпишіться на youtube-канал "Дано:"

Підписатися на Дано

Пам’ятай, розв’язки з ГДЗ (Готові Домашні Завдання) треба використовувати лише як підказки.

Вправа № 27 до §27 «Виштовхувальна сила в рідинах і газах. Закон Архімеда»

1. Порівняйте виштовхувальні сили, що діють на суцільні кульки в таких випадках:

а) однакові залізні кульки в посудині з водою (рис. 1);

б) однакові залізні кульки в посудинах із різною рідиною (рис. 2);

в) різні за розміром залізні кульки в посудині з водою (рис. 3);

г) однакові за розміром кульки з різних матеріалів у посудині з водою (рис. 4).

Рисунок до Вправи № 27 (1),  7 кл

Відповідь:

а) виштовхувальні сили однакові для усіх трьох кульок, адже вони не залежать від глибини занурення;

б) виштовхувальна сила найбільше дія на 2 кульку, адже густина води найбільша; найменша виштовхувальна сила діє на тіло в гасі, бо густина гасу найменша;

в) найбільша виштовхувальна сила діє на третє тіло, адже вона витісняє з посудини найбільший об’єм;

г) в останньому випадку виштовхувальні сили теж однакові, адже вони не залежать від густини самих тіл, а лише рідини.


2. Щоб відірвати підводний човен від глинистого дна, водолази прокопують під ним тунелі. Для чого вони це роблять?

Відповідь:

Якщо тіло буде лежати на дні, на його діятимуть лише сила тяжіння та гідростатичні сили тиску зверху та збоку (бічні компенсуватимуть одна одну), а значить виштовхувальної сили не існуватиме. Вона виникає саме за різниці гідростатичних сил тисків між нижньою та верхньою частинами тіла.


3. Сталева куля об’ємом 400 см3 занурена в гас. Визначте архімедову силу, що діє на кулю.


PlayVideo YouTube

4. На кулю, повністю занурену в ртуть, діє архімедова сила 136 Н. Визначте об’єм кулі.


PlayVideo YouTube

5. Алюмінієвий брусок масою 2, 7 кг частково занурений у воду. На брусок діє архімедова сила 2, 5 Н. Яка частина бруска занурена у воду?

PlayVideo YouTube

6. Яким буде показ динамометра, якщо підвішений до нього тягар масою 1, 6 кг і об’ємом 1000 см3 занурити у воду?


PlayVideo YouTube

7. Якщо підвішений до динамометра брусок занурюють у воду, то динамометр показує 34 Н, якщо в гас — 38 Н. Визначте масу та густину бруска.



PlayVideo YouTube

8. Чи діють на штучному супутнику Землі закон Паскаля і закон Архімеда?

Відповідь:

Закон Паскаля діятиме на штучному супутнику Землі, адже він передає рух молекул, на що невагомість не впливає. А ось закон Архімеда не діятиме, адже відсутні вага тіла, яка саме і вказує на виштовхувальну силу.


9. На сталевому тросі, жорсткість якого становить 3 МН/м, рівномірно піднімають зі дна водойми затонулу статую об’ємом 0, 5 м3. Поки статуя була під водою, видовження троса дорівнювало 3 мм. Визначте масу статуї. Опором води знехтуйте.


PlayVideo YouTube

10. Чи можна вважати, що виріб виготовлений із чистого золота, якщо його вага в повітрі дорівнює 20 Н, а у воді — 18, 7 Н?

PlayVideo YouTube

Візьміть участь в обговоренні

+++ +++
  • Зберегти, як скаргу
Не знайдено або поки відсутні!