14.01.2021 18:29
для всіх
416
    
  3 | 3  
 © Файний Електрик

Величина електричного струму

Величина електричного струму Про силу струму для дітей

Частина 2

Щоб допомогти зрозуміти явища, викликані електричним струмом, порівняємо його з потоком води. У струмках протікає незначна кількість води, в річках – великі її маси.

Припустимо, що величина водного потоку в струмку дорівнює 1; величину потоку в річці приймемо, наприклад, за 10.

Про силу струму для дітей

А ось у потужної ріки величина водного потоку дорівнює, скажімо, 100, тобто в сто разів більше величини потоку ніж в струмочку.

Про силу струму для дітей 2

Слабкий водяний потік може привести в рух колесо лише одного млина. Величину цього потоку приймемо рівним 1.

Про силу струму для дітей 3

Удвічі більший водний потік може приводити в дію два таких млина. Величина водного потоку при цьому рівна 2.

Про силу струму для дітей 4

Уп`ятеро більший водяний потік може приводити в дію п`ять таких же млинів, величина водяного потоку дорівнює тепер 5. Перебіг водяного потоку в річці можна спостерігати, електричний же струм протікає по дротах невидимо для наших очей.

Про силу струму для дітей 5

На наступному малюнку зображений один електродвигун (електромотор), що приводиться в дію електричним струмом. Приймемо в цьому випадку величину електричного струму рівну 1.

Про силу струму для дітей 6

Коли електричний струм пускає в хід два таких електродвигуна, то величина струму, що протікає по головному проводу, буде в два рази більша, тобто дорівнюватиме 2.

Про силу струму для дітей 7

І, нарешті, коли електричний струм живить п`ять таких же електродвигунів, то по головному провіднику тече струм в п`ять разів більший, ніж в першому випадку, отже, величина його дорівнює 5.

Про силу струму для дітей 8

Практичною одиницею вимірювання величини потоку води або будь-якої іншої рідини (тобто, кількості речовини, що протікає за одиницю часу, наприклад в секунду, через поперечний переріз русла річки, труби і т. д.) є літр в секунду. Для вимірювання величини електричного струму, тобто, кількості зарядів, що протікають через поперечний переріз провідника за одиницю часу (секунду), як практична одиниця – прийнятий ампер. Таким чином, величина електричного струму (сила струму) визначається в амперах. Скорочено ампер позначається буквою А.

Ампер

Джерелом електричного струму може бути, наприклад, гальванічна батарея або електричний акумулятор.

Про силу струму для дітей 9

Від розмірів батареї або акумулятора залежить величина електричного струму, котру вона може віддати, і тривалість цієї дії.

Про силу струму для дітей 10

Для вимірювання величини електричного струму в електротехніці користуються спеціальними приладами, амперметрами (А). Через різні електричні пристрої протікає різна кількість електричного струму (різна сила струму).

Про силу струму для дітей 11

Візьміть участь в обговоренні

+++ +++
  • Зберегти, як скаргу
Не знайдено або поки відсутні!