17.02.2021 15:06
для всіх
7678
    
  7 | 7  
 © Дано:

Вправа № 23

7 кл, фізика, Бар’яхтар, Довгий

Розв’язки задач з Вправи № 23 з підручника фізика 7 клас (В. Г. Бар’яхтар, Ф. Я. Божинова, С. О. Довгий, О. О. Кірюхіна). Подані відео-підказки до завдань (1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10) допоможуть перевірити правильність виконання домашнього завдання.

Щоб отримати повний доступ до відповідей ГДЗ без обмежень спочатку підпишіться на youtube-канал "Дано:"

Підписатися на Дано

Пам’ятай, розв’язки з ГДЗ (Готові Домашні Завдання) треба використовувати лише як підказки.

Вправа № 23 до §23 «Тиск газів і рідин. Закон Паскаля»

1. Як буде змінюватися тиск у повітряній кульці, якщо її спочатку надути, а потім міцно притиснути до твердого предмета? Чи можна передбачити, в якому місці лопне кулька?

Відповідь:

Тиск збільшиться, адже притиснувши міцно ми зменшуємо об’єм, отже зросте густина. Але передбачити місце лопання кульки не можливо, адже тиск за законом Паскаля передається у всі сторони однаково.


2. Чому не можна допускати зайвого нагрівання газових балонів (навіть із газом, який не горить)?

Відповідь:

Тому що при нагріванні збільшується швидкість руху молекул, отже зростає тиск.


3. Чи зміниться, а якщо зміниться, то як, тиск у шинах велосипеда, якщо ви вирішите покатати свого приятеля?

Відповідь:

Тиск збільшиться, тому що збільшення навантаження зменшить об’єм шин.


4. У нафтовій промисловості для піднімання нафти на поверхню землі застосовують стиснене повітря, яке компресори нагнітають у простір над поверхнею нафтоносного шару. На якому законі ґрунтується цей спосіб? Поясніть свою думку.

Відповідь:

Спосіб ґрунтується на законі Паскаля. Стиснуте повітря створює тиск на нафту, яка починає рухатися через вставлені в неї труби на поверхню.


5. Чому вибух снаряда під водою є згубним для істот, які живуть у воді?

Відповідь:

В наслідок вибуху на воду чиниться тиск, який згідно закону Паскаля передається у всі сторони однаково, а отже і на всі живі істоти, які знаходяться у воді.


6. Якщо вистрілити з дрібнокаліберної рушниці у варене яйце, то в яйці утвориться отвір. Якщо вистрілити в сире — яйце розлетиться. Поясніть це явище.

Відповідь:

В другому випадку ми маємо рідину, а отже тут працює закон Паскаля. Тиск від кулі починає тиснути у всі сторони, тобто яйце починає розривати. У вареному яйці маємо тверде тіло, отже там спостерігається деформація зсуву.


7. У циліндрі під поршнем площею 80 см2 міститься вода. Вантаж якої маси потрібно покласти на поршень, щоб тиск води на дно циліндра зріс на 2 кПа?


PlayVideo YouTube

8. Площа малого поршня гідравлічної машини 15 см2, великого — 3 дм2. Визначте масу вантажу, який можна підняти за допомогою цієї машини, приклавши до малого поршня силу 200 Н.


PlayVideo YouTube

9. Які зміни відбудуться з поверхнею рідини в запаяній зверху трубці (рисунок), якщо трубку охолоджувати? нагрівати?

Відповідь:

Якщо трубку охолоджувати, тиск у ній зменшиться, отже вода почне втягуватися у неї і її рівень ззовні зменшиться. Якщо трубку нагріти, все буде навпаки, тиск зросте і рівень в мисці почне підніматися, а в трубці – опускатися.


10. Під дією сили 300 Н малий поршень гідравлічної машини опустився на 4 см, а великий піднявся на 1 см. Визначте силу, що діяла на великий поршень.


PlayVideo YouTube

Візьміть участь в обговоренні

+++ +++
  • Зберегти, як скаргу
Не знайдено або поки відсутні!