Атмосферний тиск і його вимірювання. Барометри
7 класМета онлайн уроку: засвоєння учнями під час очного або дистанційного навчання нових знань про атмосферний тиск та барометр як прилад для його вимірювання
Сошітцу Сен XV
Актуалізація опорних знань. Онлайн перевірка знань
Пройдіть інтерактивний тест з попереднього уроку, щоб пригадати пройдений матеріал «Гідростатичний тиск».
Тест "Гідростатичний тиск"
Дистанційне Навчання З Фізики цікавиться
Лишилось пройти усне коротеньке опитування.
Фронтальне опитування
1. Що таке атмосфера Землі?
2. Озвучте властивості речовини в газоподібному стані з точки зору МКТ.
Вивчення нового матеріалу «Атмосферний тиск і його вимірювання. Барометри»
Опрацьовуємо очно або дистанційно параграф §25 на сторінках 164-168 за підручником «Фізика 7 клас, В. Г. Бар’яхтар, С. О. Довгий». Для зручності, нижче виділені синім кольором основні тези з матеріалу. Уважно прочитайте та запишіть їх в робочий зошит. Також запишіть та вивчіть нові формули.
При дистанційному онлайн навчанні розпочати варто з перегляду узагальнюючого відео по темі уроку.
Атмосфера
Повітря має масу (загальна маса атмосфери Землі становить близько 5∙1018 кг). Через притягання Землі верхні шари повітряної оболонки Землі — атмосфери — тиснуть на нижні. Тиск повітря на поверхню Землі та на всі тіла поблизу неї називають атмосферним тиском.
Завдяки існуванню атмосферного тиску відбувається всмоктування – підняття рідини за поршнем насоса, шприца, навіть чаю при ковтку.
Хто довів існування атмосферного тиску?
Спочатку рух рідини під поршнем під час всмоктування пояснювалось принципом Аристотеля, що «природа боїться порожнечі».
Згодом Галілео Галілей зіткнувся з практичною проблемою: вода, виявляється, не піднімається в насосі вище висоти 10.3 метра. Розв’язав цю проблему його учень Торрічеллі.
Еванджелісті Торрічеллі (1608–1647)
Секрет «10.3 метрів» Торрічеллі відкрив завдяки заміні води на ртуть. Взявши іншу речовину, він побачив, що для неї цифра інша, а саме – 0.76 м (760 мм рт. ст.).
Згідно із законом Паскаля, тиск на поверхню ртуті з боку атмосфери і гідростатичний тиск стовпа ртуті в трубці є однаковими. Тобто тиск стовпа ртуті висотою 760 мм дорівнює атмосферному.
Нормальний атмосферний тиск
Тиск, який створює стовп ртуті висотою 760 мм, називають нормальним атмосферним тиском:
За одиницю атмосферного тиску прийнято один міліметр ртутного стовпа (1 мм рт. ст.).
В одиницях СІ нормальний атмосферний тиск вимірюється в паскалях (1 Па).
Позасистемна одиниця атмосферного тиску — фізична атмосфера (1 атм).
Розв’язування задач
Задача (Вправа 25 (4) з підручника)
Подайте тиск 1 мм рт. ст. у паскалях.
Прилади для вимірювання атмосферного тиску
Барометр — прилад для вимірювання атмосферного тиску.
Найпростіший барометр – трубка Торрічеллі.
Барометри-анероїди — прилади для вимірювання атмосферного тиску, які діють без допомоги рідини.
За допомогою барометрів можна прогнозувати зміну погоди та визначати висоту: атмосферний тиск зменшується перед негодою.
І ще одне відео по темі.
Альтиметри
Також атмосферний тиск зменшується із висотою.
Альтиметр — прилад для вимірювання висоти.
Поспостерігаємо залежність тиску від висоти через симуляцію «Атмосфера Землі».
Закріплення набутих знань
Пройдіть інтерактивний тест «Атмосферний тиск і його вимірювання. Барометри», побудований на основі контрольних запитань з підручника фізики 7 класу.
Тест "Атмосферний тиск і його вимірювання. Барометри"
Домашнє завдання
Вправи та завдання до онлайн уроку «Атмосферний тиск і його вимірювання. Барометри», які вкаже ваш учитель фізики.
Наприклад, Вправа 25 (завдання 5, 7) за підручником «Фізика 7 клас, В. Г. Бар’яхтар, С. О. Довгий».