22.01.2022 17:25
для всіх
1383
    
  8 | 8  
 © Поліанна М

Видатний конструктор українського походження І. І. Сікорський

Видатний конструктор українського походження І. І. Сікорський

Родоначальник усіх багатомоторних важких літаків – «Гранд», а його творець – винахідник Ігор Сікорський. Всього 109 років тому, в 1913, перший авіа-гігант пролетів всього 100 км. А сьогодні перельоти наступників дітища Сікорського набагато масштабніші. Народився Ігор Іванович 6 червня 1889 р у Києві.

«Мені наснився дивовижний сон. Я побачив себе, що йде вузьким коридором. По обидва боки були двері, оздоблені горіхом, як на пароплаві, на підлозі лежав дивовижний килим. Зверху падало м`яке блакитне світло електричних світильників. Коли я йшов, підлога під ногами злегка вібрувала, і ця вібрація була схожа на качку пароплава. Я був переконаний уві сні, що перебуваю на борту величезного літака. Коли я прокинувся, мені сказали, що людина ще ніколи не створювала вдалого літаючого апарату, і взагалі це нездійсненно».

Під час навчання у Київському політехнічному інституті Ігор Сікорський надихнувся мрією створити літальний апарат за власним проектом – гвинтокрил. Навчання надовго йде на другий план, тому диплом інженера він отримав лише в 1914 в Петербурзькому політехнічному інституті за створення багатомоторних літаків.

Перший гвинтокрил двадцятирічний студент Ігор Сікорський спробував зробити у дворі свого будинку у липні 1909 року. Але досягти необхідної підйомної сили гвинта не вдалося.

Разом з вертолітною справою Сікорський успішно експериментує з аеросанями своєї конструкції. На них він навчається проектувати та будувати повітряні гвинти. Після цього винахідник спрямовує свої сили на розробку літаків. У 23 роки Сікорський очолює конструкторське бюро із перспективами замість диплома.

Весною 1912 року він привіз на Московську повітроплавну виставку власноруч розроблений та побудований літак. Його розробка виграла змагання серед літальних апаратів, а переможця запросив на вечерю голова правління акціонерного товариства Михайло Шидловський, один із найбагатших людей Російської імперії. Молодий розробник поділився з інвестором своїми технічними ідеями, вразивши фінансиста настільки, що той запропонував посаду головного конструктора.

Через рік Ігор Сікорський створив літак-гігант «Гранд» (інша назва «Руський витязь»), перший багатомоторний літак в історії. За це імператор Микола II подарував Сікорському золотий годинник. Новим досягненням вченого став літак-гігант «Ілля Муромець», на якому в середині червня 1914 року екіпаж здійснив подорож з Петербурга до Києва і назад.

Але юнацька мрія про створення гелікоптера не покидала Сікорського. Технології та знання того часу вже дозволяли створити надійний «літаючий човен з гвинтом». Патент він отримав 27 червня 1931 року в США. Адже саме сюди він мусив емігрувати у 1919 році (спочатку в Париж в 1918 р.) із-за гонінь радянської влади.

Ігор Іванович Сікорський на гелікоптері власної розробки

Ігор Іванович Сікорський на гелікоптері власної розробки

Перший вертоліт Ігоря Сікорського суттєво відрізнявся від існуючих аналогів. Вони були громіздкі, неповороткі, оскільки будувалися з двома гвинтами, які оберталися в різні боки, щоб компенсувати реактивний ефект. Дітище Сікорського виглядало зовсім інакше – винахідник оснастив хвостову балку гвинтокрила невеликим пропелером, залишивши один несучий гвинт. Наразі 90% усіх гелікоптерів виконано саме за цією схемою. За першими моделями Ігоря Сікорського була ціла серія інших. Найбільш вдалі: S-51, S-55, S-56, S-61, S-64 та S-65. Також конструктор власноруч розробив (ще до кінця 1940-их р.) серію з 17 базових літаків, які разом з 18 моделями гвинтокрилів, принесли США престиж та низку рекордів. При цьому підприємство Sikorsky Aircraft працює по сьогоднішній день, продовжуючи справу свого засновника Сікорського Ігоря Івановича, який помер 26 жовтня 1972 року в Стратфорді (США). Нові моделі гвинтокрилів та літаків виходять постійно, а компанії в 2022 році виповниться 99. Справа виданого українського винахідника, інженера, авіаконструктора живе. Наприклад, сучасні гелікоптери S-80 та S-92 побачили світ буквально нещодавно, в 2018 році, а S-100 (Sikorsky–Boeing SB-1 Defiant) – в 2019 р.

Гвинтокрил Sikorsky–Boeing SB-1 Defiant. Розробка 2019 року

Гвинтокрил Sikorsky–Boeing SB-1 Defiant. Розробка 2019 року

Цивільні та військові літаки й гвинтокрили Сікорського можна помітити в небі в кожній частині світу, адже усі знають, що ці літальні апарати найкращі в світі.


Запрошуємо школярів підписатися на канал youtube "Готові Домашні Завдання (ГДЗ): Фізика":

Перейти до ГДЗ на YouTube


Візьміть участь в обговоренні

+++ +++
  • Зберегти, як скаргу
Не знайдено або поки відсутні!