14.05.2021 13:54
для всіх
7972
    
  27 | 29  
 © Поліанна М

Стародавні одиниці довжини та часу

Стародавні одиниці довжини та часу

Про одиниці часу

Перші досконалі системи вимірювання часу виникли в Дворіччі (Месопотамія) та в Стародавньому Єгипті за кілька тисяч років до н.е. Слідом за ними розвивалися аналогічні системи в інших стародавніх країнах. Ці хронологічні системи, незважаючи на локальні відмінності, були засновані на глибокому аналізі руху Місяця та Сонця, інших небесних світил, чому сприяв розвиток природничих наук і математики. В Дворіччі винайшли такі точні одиниці виміру часу, як «подвійний час» і «подвійна хвилина», був (за однією з версій) відкрито «закон маятника». В Єгипті зародилася сучасна система поділу часу на хвилини і секунди.

Особливістю цивілізацій Сходу слід вважати той факт, що обчислення часу у них було тісно пов`язане з релігією, внаслідок чого, вимірюючи хід життєвого процесу, східні люди намагалися з`ясувати не тільки числове, скільки ідейно-філософське його розуміння. Для всіх цих систем була характерна циклічність, ідеалістичне зіставлення ходу історії з людським життям. У період еллінізму всі ці практичні і філософські досягнення в області хронології були вдосконалені, після чого їх запозичили цивілізації середньовічного Сходу і Заходу. В цілому ж порядок числення часу в стародавніх країнах Близького Сходу свідчить про особливу специфіку східного людини, його прагненні до пізнання і осмислення життєвого процесу в доступних і зрозумілих йому формах, переважно релігійних.

Список деяких застарівших одиниць часу:

1 фортнайт – 14 діб.

1 терція – 1/60 секунди.

1 індикт – термін в 15 років, починаючи з 1 вересня.

Про одиниці довжини

200 років тому назад в різних країнах, в тому числі і в Київській Русі, застосовувалися різні системи одиниць для вимірювання довжини. Перші одиниці довжини були пов`язані з розмірами частин тіла людини.

Наскільки зручними були початкові міри – лікоть, вершок, сажень – адже вони завжди при собі, настільки вони були й неточними, адже у різних людей одиниці різні.

Список деяких застарівших одиниць довжини:

1 вершок – 44.45 мм.

1 лікоть – 53-54 см.

1 сажень – 230 см.

У зв`язку з розвитком торгівлі назріла необхідність встановити чіткі визначення одиниць довжини. Що і сталося, коли в 1960 році в Парижі на генеральній конференції по мірам та вагам 32 країни прийняли Міжнародну систему одиниці, знану з уроків фізики СІ.


Запрошуємо школярів підписатися на канал youtube "Готові Домашні Завдання (ГДЗ): Фізика":

Перейти до ГДЗ на YouTube


Візьміть участь в обговоренні

+++ +++
  • Зберегти, як скаргу
Не знайдено або поки відсутні!