17.05.2021 23:19
для всіх
5283
    
  31 | 33  
 © Поліанна М

Мікро-, макро- й мегасвіти

Мікро-, макро- й мегасвіти

Сучасна фізика поділяє Всесвіт на три основні структури матерії: мікро-, макро- та мегасвіт. Головним чином класифікація відбувається за розміром.

Мікросвіт – це найменший світ, сюди входять молекули, атоми, різноманітні елементарні частинки. Це світ гранично малих мікрооб`єктів, які ми не можемо побачити навіть в шкільний мікроском. Розміри мікросвіту коливаються в межах: від 10-8 до 10-16 см.

Макросвіт – це світ стійких форм, які пропорційні розмірам людини. Також сюди відносяться кристалічні комплекси молекул, організми та різноманітні макрооб`єкти з розміром від 10-6 до 107 см.

Мегасвіт – це зорі, планети, чорні діри, сонячні системи та галактики. Тобто світ величезних космічних масштабів та швидкостей, з відстанями, які вимірюється світловими роками. Розміри макросвіту починаються від 1028 см.

І хоча на кожному з вказаних рівнів діють свої специфічні закони та закономірності, мікро-, макро- та мегасвіти завжди дуже тісно пов`язані між собою. Тому вивчаючи один світ, фізики обов’язково беруть до уваги інший. Можна пригадати багато прикладів, коли вивчення молекул, атомів допомагало вивчати далекі зорі та галактики. Тобто мікросвіт допомагав вивчати мегасвіт. Аналогічно багато досліджень макросвіту ґрунтується на вивченню мікросвіту та навпаки.


Запрошуємо школярів підписатися на канал youtube "Готові Домашні Завдання (ГДЗ): Фізика":

Перейти до ГДЗ на YouTube


Візьміть участь в обговоренні

+++ +++
  • Зберегти, як скаргу
Не знайдено або поки відсутні!