14.05.2021 15:36
для всіх
5863
    
  21 | 24  
 © Поліанна М

Увага: висока напруга

Увага: висока напруга

Поширена фраза щодо електробезпеки звучить приблизно так: «Вбиває не напруга, а струм!». Хоча в цьому є частка правди, про небезпеку ураження електричним струмом потрібно розуміти більше, ніж просто пам’ятати прислів`я. Якби напруга не представляло небезпеки, ніхто б ніколи не роздрукував і не вивісив написи: Увага! Висока напруга! Небезпечно для життя!

Принцип «вбиває струм», по суті, вірний. Це електричний струм спалює тканини, змушує м`язи завмерти і викликає фібриляцію серця. Однак електричний струм не виникає сам по собі: має бути присутня напруга, щоб змусити струм протікати через потерпілого. Тіло людини також чинить опір струмові, що теж необхідно враховувати.

Взявши закон Ома для напруги, струму та опору і виразивши його через струм для заданих напруги та опору, ми отримаємо відоме рівняння: І=U/R.

Сила струму, що проходить через тіло людини, дорівнює величині напруги, прикладеної між двома точками цього тіла, поділеній на електричний опір, який чиниться тілом між цими двома точками. Очевидно, що чим більша напруга є, тим легше струм буде проходити через будь-який заданий опір.

Отже, існує небезпека високої напруги, яка може створювати струм, достатній для отримання травми або смерті. І навпаки, якщо тіло має більш високий опір, то при будь-якій заданій напрузі буде протікати менший струм. Наскільки небезпечна напруга, залежить від повного опору кола, що перешкоджає проходженню електричного струму.

Опір тіла людини не є фіксованою величиною. Він варіюється від людини до людини і від часу. Існує навіть метод вимірювання жирових відкладень, заснований на вимірюванні електричного опору між пальцями рук і ніг.

Різний відсоток жиру в організмі забезпечує різний опір: ця змінна впливає на електричний опір в організмі людини. Щоб методика працювала точно, людина повинна регулювати споживати рідини за кілька годин до тесту, що вказує на те, що гідратація тіла є ще одним фактором, що впливає на електричний опір тіла людини.

Опір тіла людини також залежить від того, як відбувається контакт з шкірою: від руки до руки, від руки до ноги, від ступні до ступні, від кисті руки до її ліктя і т. д. Піт, багатий сіллю і мінералами, будучи рідиною, є відмінним провідником електрики. Те ж саме і з кров`ю, адже вона має високий вміст хімікатів.

Таким чином, контакт з проводом пітною рукою або відкритою раною буде надавати набагато менший опір струмові, ніж контакт з чистою сухою шкірою.

Шкода для тіла залежить від сили електричного струму. Більш висока напруга дозволяє створювати більш високі і небезпечні струми. Опір протидіє струму, тому хорошим захистом від електричних ударів є високий опір.

Будь-яка напруга вище 30 вольт зазвичай вважається здатною створювати небезпечні струми електричного удару.

При роботі з електричними ланцюгами безумовно не варто носити металеві прикраси. Кільця, ремінці для годинників, намиста, браслети та інші подібні прикраси, які забезпечують відмінний електричний контакт з вашим тілом і самі можуть проводити струм, достатній для виникнення опіків шкіри навіть при низькій напрузі.

Низька напруга все ще може залишатися небезпечною, навіть якщо воно занадто низька, щоб безпосередньо призвести до ураження електричним струмом. Її може бути досить, щоб налякати потерпілого, змусивши її здригнутися і торкнутися чогось більш небезпечного, що знаходиться в безпосередній близькості.

Коли необхідно працювати з «живим» ланцюгом (що знаходиться під напругою), найкраще виконувати роботу однією рукою, щоб запобігти можливості виникнення небезпечного шляху протікання електричного струму, «рука-рука» (через груди).


Запрошуємо школярів підписатися на канал youtube "Готові Домашні Завдання (ГДЗ): Фізика":

Перейти до ГДЗ на YouTube


Візьміть участь в обговоренні

+++ +++
  • Зберегти, як скаргу
 25.05.2023 23:46  владікь => © 

дякую!