16.09.2021 21:06
для всіх
2344
    
  4 | 4  
 © Дано:

Вправа № 11

8 кл, фізика, Бар’яхтар, Довгий

Розв’язки задач з Вправи № 11 за підручником фізика 8 клас (В. Г. Бар’яхтар, Ф. Я. Божинова, С. О. Довгий, О. О. Кірюхіна). Подані відповіді та відео-підказки до завдань (1, 2, 3, 4, 5, 6) допоможуть перевірити, чи правильно було виконане домашнє завдання.

Щоб отримати повний доступ до відповідей ГДЗ без обмежень спочатку підпишіться на youtube-канал "Дано:"

Підписатися на Дано

Пам’ятай, подані розв’язки з ГДЗ (Готові Домашні Завдання) треба використовувати лише як підказки.

Вправа № 11 до §11 «Плавлення та кристалізація»

1. Чому нитку розжарення електричної лампи виготовляють із вольфраму?

Відповідь:

Нитка розжарення електричної лампи дуже сильно нагрівається, тому матеріал має мати дуже високу температуру плавлення. Вольфрам підходить, його температура плавлення становить 3387⁰С.


2. На рис. 1 наведено графік плавлення та кристалізації деякої речовини. Якому стану речовини відповідають точки A, B, C і D графіка?

Рисунок до Вправи № 12 (2),  8 кл

Відповідь:

Точка А. Речовина нагрівається. Стан твердий.

Точка В. Речовина закінчує плавитися. Стан рідкий.

Точка С. Речовина охолоджується. Стан рідкий.

Точка D. Речовина кристалізується. Стан напіврідкий.


3. На рис. 2 подано графіки плавлення деяких речовин. Яка речовина має вищу температуру плавлення? Яка речовина на початку досліду мала вищу температуру? Скориставшись табл. 2 Додатка, визначте, про які речовини йдеться.

Рисунок до Вправи № 12 (3),  8 кл

Відповідь:

Вищу температуру плавлення має перша речовина. Також вона мала більшу температуру на початку досліду. Перша речовина згідно таблиці, це – нафталін, друга – лід.


4. У відрі з водою плавають шматки льоду. Чи танутиме лід, чи вода замерзатиме? Від чого це залежить?

Відповідь:

Все залежить від температури зовнішнього середовища. У теплому приміщенні (більше 0⁰С) буде танути лід, на морозі (нижче 0⁰С) – вода замерзатиме.


5. Скористайтеся додатковими джерелами інформації та дізнайтеся, коли і чому утворюються бурульки.

Відповідь:

Це відбувається при морозі, температурах нижче 0⁰С. Внаслідок того, що криша будинку може нагріватися від самого тепла приміщення та сонячних променів, сніг, який на ній лежить, може частково танути (плавитися). Вода стікає з даху. Але низька температура повітря не дозволяє їй просто впасти на землю, а заморожує її, як тільки вона покидає теплий дах. Тобто, краплина починає замерзати під час падіння, більше і більше збільшуючи довжину бурульки.


6. Які з наведених фізичних величин є характеристикою тіла? а) маса; б) жорсткість; в) об’єм; г) густина; д) кінетична енергія; е) питома теплоємність.

Відповідь:

Характеристикою тіла є: а) маса; б) жорсткість; в) об’єм; д) кінетична енергія.

Візьміть участь в обговоренні

+++ +++
  • Зберегти, як скаргу
Не знайдено або поки відсутні!